El MUHBA reivindica el Park Güell i la Casa del Guarda com a peces que expliquen la ciutat

Cultura

No s’entén Barcelona sense el Park Güell. Joan Roca, director del Museu d’Història de la ciutat, considera que s’ha fet molta feina per explicar l’obra de Gaudí des del punt de vista patrimonial però el valor social, històric i urbanístic de l’espai ha quedat acaparat per l’artístic. Per això, des de fa prop d’una dècada el MUBHA va començar “a picar pedra” per canviar aquesta visió. Una línia que se sostén en tres eixos: la recerca i la revisió del Park Güell, la innovació en la manera de mostrar-ho a la ciutadania amb la museografia i amb la proposta de diàlegs amb col·laboració de les entitats de Gràcia i de la ciutat.

En aquesta línia d’aportar coneixements des dels museus, el MUHBA va impulsar fa quatre anys els cicles musicals a l’estiu, i que enguany està enfocat en la rumba. Al juliol s’estrenarà l’activitat Nits de cinema a la fresca, amb quatre sessions amb films que no només mostren la ciutat en èpoques concretes sinó que com els films han caracteritzat, modificat i contribuït a convertir la ciutat en la metròpoli que avui es coneix. Les noves propostes inclouen també una fira per descobrir com eren els hàbits alimentaris de principis de segle, aquells que es van produir amb el modernisme. “No es disfressarà ningú, serà una oportunitat per donar a conèixer quins canvis es van donar a la societat d’aquella època i com van interferir en la manera d’alimentar-se de la població”, assegura Roca. També l’aigua va ser un motor de la indústria al segle XIX i va esdevenir punt de trobada i esbarjo al voltant de les fonts naturals de la ciutat. Així, la Font de Sant Salvador serà la protagonista de la xerrada programada pel 3 de juliol a càrrec de Josep Maria Contel i Manel Guàrdia, del Taller d’Història. El museu també ultima un llibre sobre la història del Park Güell des d’un punt de vista urbanístic, amb imatges i plànols inèdits en un treball de recerca que veurà la llum a la tardor.

“Hem de reivindicar la paraula museu, perquè és del poble, i obrir-ne les portes als ciutadans”, afirma Roca, “i per això els consells de cultura del districte ara els fem a la Casa del Guarda”. El director del MUHBA reconeix que el museu “s’ha quedat petit i s’hauria d’ampliar”, però no amb obres sinó “creant altres espais al parc”.

600 visites la Nit dels Museus. La Casa del Guarda va rebre durant la jornada de portes obertes el passat 18 de maig 600 visites. El temps mig de cada visita és de 16 minuts i, a causa de les dimensions de l’espai, es controla i limita l’accés i el nombre de persones que hi entren.