Joan Roca: “No som gestors, cuinem mirades”

Cultura

Odia la paraula gestió. I ho diu en diferents moments durant la conversa. Ve carregat de documentació però la paperassa no li cal quan deixa clar què pensa sobre el paper dels espais culturals de la ciutat: “Un museu de ciutat no ha d’acumular exposicions sinó que té el compromís de dir alguna cosa”. Joan Roca, director del MUHBA, no es cansa de repetir que coneixement i cultura van units. Igual que Park Güell, Gràcia i Barcelona: “La nostra ambició és construir una mirada on s’hi articuli el parc, Gràcia i la ciutat”. Els museus no gestionen sinó que cuinen mirades, i la del Park Güell és la mirada de principis de segle. I segueix: “Hem de trencar la dicotomia museu - ciutadà. Hem de pensar com traslladem el coneixement a tothom, siguin graciencs, barcelonins o turistes”. Reconeix que la pressió turística torna a ser forta però centra el seu debat en fer arribar un missatge clar, que és el mateix que ell interpreta quan mira cap a la balconada de la plaça de la Natura des de la porta d’entrada del parc, al carrer Olot. “Això és la voluntat expressa d’una capitalitat”. Cert que primer aquesta visibilitat es reclamava des de les elits, però finalment ha acabat, segons Roca, en un espai públic verd únic al món. “Algunes veus han dit que Güell i Gaudí van fracassar perquè no van aconseguir el seu objectiu, però a mi no em sembla cap fracàs això que tenim davant i que és de tothom”, clou el màxim responsable del MUHBA.