L’Univers 10 anys: de barracons a referència

Societat

L’escola l’Univers va celebrar el passat diumenge el desè aniversari d’un centre marcat per les mobilitzacions de les famílies per aconseguir la construcció de l’equipament que va arrencar amb barracons a la plaça del Poble Romaní. Durant la festa es van recordar les activitats reivindicatives més destacades d’un procés “que no va ser gens fàcil”, com recorda l’Albert Garcia, pare de l’escola i membre de la comissió de mobilització de l’AFA en els anys de lluita més actius. “Quan vam proposar seguir l’exemple de l’escola de la Barceloneta que va aconseguir el finançament per part de l’Ajuntament no ens volien escoltar”, recorda l’Albert. Així va començar una etapa d’actes reivindicatius que, per la seva originalitat, van posar en el centre de debat no només la necessitat de construcció del centre sinó la demanda d’una escola pública de qualitat per al districte. Una de les accions amb més ressò van ser les fotografies d’una cinquantena d’alumnes enganxades al mur del solar on hi havia la benzinera i on s’ha edificat finalment el centre, una acció emmarcada en el projecte internacional Inside-Out, de l’artista francès JR, a partir de les fotografies fetes per Anna Mèlich. Les comparses reivindicatives de carnaval, el mapping al solar amb l’artista Mariona Umedes o la intervenció a John Lennon i Verdi amb teixits grocs també són recordats per les famílies de l’Univers. “Tot plegat han atorgat una identitat a l’escola que ha revertit positivament i ara és un dels centres amb més demanda del districte”, afegeix Garcia.