Dones i presó centra ‘Escorcoll’, el nou poemari de Marta Pérez

Cultura

Abigail és la protagonista d’Escorcoll, el darrer llibre de la poeta gracienca Marta Pérez Sierra, “molt contenta” després d’haver guanyat el XXXVI Premi Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi amb un recull de textos que giren entorn la temàtica dona i presó. El jurat el va escollir el primer d’entre una setantena de propostes.

“En el poemari intento reflectir el món de les dones a la presó no només d’Abigail i els sentiments que ocasiona a la família tenir algú pres”, explica la Marta Pérez. Així, Abigail és totes les dones, qualsevol de nosaltres. No és nou en l’obra de la poeta gracienca. A Dones d’heura, com ella s’encarrega de recordar, ja fa referència al sentiment que tots som un.

Però qui és la protagonista? Abigail és una pintora egocèntrica a qui li agrada el món nocturn. La poeta li diu germana i el seu nom no és cap casualitat. “Primer vaig buscar un nom que sonés a presó”, explica l’autora. Per casualitat va sentir pel carrer Abijail (jail en anglès és presó). També Abigail és un personatge bíblic, una dona assenyada, bella i prudent, que no es va permetre ser víctima de les circumstàncies. “Era exactament el que volia”, afegeix Pérez Sierra.

I com es reflecteix el món de les dones empresonades? Perquè no és fàcil, la presó colpeja, però va trobar la manera: des dels sentits. “Quan entres a la presó l’olor i els tons grisos t’impacten, així que vaig decidir escriure d’aquest dolor des de les aromes i els colors”. Les olors són constants. De fet, el poemari es titulava primer Claus a la llimona, seguint la tradició popular de fer servir aquesta espècia per foragitar els mosquits. (De bat a bat, la cel·la/ dus el seu alè, Abigail./El teu cos una llimona,/ cada llàgrima un clau engolit./De bat a bat, nosaltres/ amb tu, germana, amb baules,/impotents per omplir-te/de claror.)

I què vol dir la Marta Pérez amb Escorcoll? “És un cant a la llibertat, una manera vital de dir en poesia que la vida hi és i que cal aprofitar-la. I també una altra manera de parlar de la pèrdua, de com gestionar-la, de fer front a les circumstàncies, com l’Abigail, no hem de permetre’ns ser víctima de les circumstàncies”.

La Marta Pérez coneix molt bé la realitat de les dones a la presó. Ha estat des de fa molts anys voluntària a la biblioteca de Can Brians i de Wad-Ras. “No podia deixar de plorar quan vaig veure entrar a la presó la Carme Forcadell i la Dolors Bassa, i no només pel que representava sinó perquè sóc molt conscient què hi ha dins”. Membre del grup Minerva des de fa tres anys, l’autora ha volgut ressaltar amb els poemes d’Escorcoll el valor de la llibertat. “Des de les olors, des de les sensacions, he volgut arribar al lector per explicar el dolor i el desconsol”, clou la poeta.