Gràcia incrementa l’aposta pels comerços residu zero i ‘plastic free’

Viure sense plàstic és possible. No és fàcil però cada vegada hi ha més accés a articles i productes que s’emmarquen en la línia de la teoria del residu zero. I també més comerços que aposten per un consum alternatiu, que proposen un canvi en els nostres hàbits diaris, que passen per ser conscients de què comprem i quin és l’impacte en el medi ambient que s’ha generat de la nostra compra. És el cas de la botiga El CamBio Lógico, un projecte impulsat per l’Àlex que va arrencar el gener de 2018 amb la recerca de productes i proveïdors que s’ajustessin als seus objectius: una botiga de productes per a la llar i d’higiene diària residu zero i plàstic zero. “El meu primer interès és el medi ambient i el compromís d’estendre aquesta idea”, explica l’Àlex, “i de facilitar la tasca de poder palpar els productes i així no haver-los de comprar per Internet”. Així que, uns mesos després, quan ja tenien la xarxa de proveïdors establerta (Espanya, França, Alemanya, UK, Croàcia, Austràlia o EUA), van aixecar la persiana de El CamBio Lógico al carrer Sant Cristòfol 15, fent pinya amb els amics de Al gra, del sac al plat, El Safareig o VeGala (entrevista a la contra en aquest mateix número), una xarxa a l’entorn del mercat de la Llibertat, un mercat que també forma part de la xarxa de mercats verds de la ciutat i que aposten pel producte de proximitat. “Cada vegada hi ha més botigues que aposten per productes eco, pel granel o el plastic free, però el que ja és una realitat consolidada a d’altres països aquí encara falta potenciar més i transmetre aquesta idea del canvi”, assegura l’Àlex.

Segons el responsable d’aquesta botiga, les xarxes socials estan ajudant a conscienciar sobre els problemes medioambientals que provoca el nostre model de consum actual. “Són molt més impactants les campanyes que sobre els efectes del plàstic en els animals marins, per exemple, els mitjans convencionals ja no en parlen”, afegeix el botiguer. De fet, les xarxes socials també són una eina fonamental per a ell, perquè no només li serveix d’aparador on mostrar els articles de la botiga, sinó com a plataforma de difusió de pràctiques més sostenibles. En aquest sentit, també fan tallers i xerrades sobre intercanvi de roba, com elaborar productes de neteja a casa o com fer teles de cera d’abella que substitueixen el paper film.

Així, al CamBio Lógico es poden trobar tots els productes que es fan servir des de que t’aixeques al matí fins que te’n vas a dormir. Són articles que tenen en compte el procés de producció i el postús, quin serà el seu procés de destrucció i impacte en el medi ambient. Per això, els materials són bàsicament el vidre, el bambú, la fusta i l’ínox.