La història de l’Hospital Militar, recollida en un llibre

Societat

De la fugida de Barcelona el 26 de gener de 1939 no n’oblidaré mai una cosa: els ferits que sortien de l’hospital de Vallcarca i, mutilats, embenats, gairebé despullats, malgrat el fred, baixaven a les carreteres demanant a crits que no els deixéssim a mans dels vecedors”. Amb aquesta colpidora escena descrita per Teresa Pàmies arrenca la investigació realitzada per Ida Carrau sobre la història de l’Hospital Militar de Barcelona (segles XIX i XX), un treball de recerca editat pel Col·legi de Metges de Barcelona i que va obtenir el XXI Premi d’Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borràs.

El llibre recorre les afectacions sanitàries que va patir la ciutat i la participació dels militars a l’hospital, com ara la visita del coronel republicà Frederic Escofet el 1937 a Vallcarca, amic del president Lluís Companys i ferit al front de Terol, o la visita institucional del dictador Franco el 1942, segons destaca en la presentació Queralt Soler, professora d’Història de la Universitat de Barcelona, que assegura que “Carrau ha obert la porta a conèixer la història d’un edifici i una gestió, i de tot el que aquest ha representat per la ciutat de Barcelona entre 1809 i 1999, quan va convertir-se en l’actual Hospital Pere Virgili”. Precisament l’autora del llibre, arxivera de la Regió Sanitària de Barcelona i Consorci Sanitari (CBS), desenvolupa la seva feina a l’hereu de l’antic hospital que ha investigat.

L’Hospital Militar de Vallcarca va començar a prendre forma el 13 d’abril de 1927 amb l’anunci d’un concurs lliure per a l’adquisició de terrenys i locals per quarters, hospitals i altres dependències de guerra. El llibre documenta les circumstàncies de la construcció del nou equipament i posa de rellevància els equips de metges i infermeres que hi treballaven. Amb fotografies, documents oficials i retalls de premsa, l’autora detalla l’evolució de l’hospital i dels canvis que també van suposar pel barri, com el canvi de nom de Avenida del Hospital Militar per Avinguda Vallcarca.

El llibre es va presentar al Taller d’Història i està disponible a les biblioteques.