Un webdoc sobre la Sedeta centra la Festa Major de Grassot

Esports

Ja han passat sis anys des que va arrencar el projecte de recuperació de la memòria oral de la Sedeta, amb aquell pla de treball que s’emparava, entre molts altres materials, en un treball previ de reivindicació històrica que va arrencar l’any 2000, amb l’exposició del centenari que va muntar el Taller d’Història. Fotografies antigues, objectes personals i paraula, molta paraula, han ajudat a construir ara un documental web que es presentarà aquest diumenge 30 de juny a les 18 hores al centre cívic. La Sedeta, com a fàbrica Pujol i Casacuberta, va estar en marxa entre 1899 i 1975, i la lluita veïnal va permetre que el 1985 fos una illa d’equipaments i no pisos. Aquest, sens dubte, serà l’acte més destacat de la Festa Major de Grassot, que ja s’ha desplegat tota aquesta setmana i que curiosament no fa el pregó fins al 30 de juny mateix, a càrrec de l’activista i secretària de l’AV Camp d’en Grassot Gislinde Ritter, tal com avançava aquest setmanari divendres passat.

A banda del webdoc de la Sedeta i del pregó, la Festa Major de Grassot enguany no només té en el concurs de pintura de l’associació de veïns del Passeig de Sant Joan un dels seus principals motius sinó que s’hi afegeix en aquest vessant artístic el primer concurs d’escultura, que es farà a l’espai d’entitats del mercat provisional de l’Abaceria (dissabte 29, 17 h). I en el vessant de la cultura popular, el correfoc estarà marcat pels deu anys de la bruixa Violeta, la geganta del Camp d’en Grassot, que serà la protagonista de la tabalada prèvia a Indústria-Bailèn (divendres 28, 19.45 h).

Però si algun element manté la Festa Major de Grassot respecte de la massificada Festa Major de Gràcia de l’agost és la capacitat encara de convocar actes clàssics sense que es desbordi l’ambient i enguany almenys n’hi haurà tres de destacats al carrer Grassot: el sopar revetlla de Sant Pere (divendres 28, 22 h), amb coca de la pastisseria Carrió, que enguany ha guanyat el premi a la millor coca de Sant Joan; la gran arrossada (dissabte 29, 14.30 h) i la gran botifarrada (diumenge 30, 22 h).

ELS PRINCIPALS ACTES

28 de juliol
19.45h Tabalada
20.30h Plantada de bèsties
21.30h Gran correfoc
Inici: Indústria/Bailèn

29 de juliol
9.30h Milla Camp d’en Grassot. Inici: Grassot/Indústria
10h - 22h Botigues al carrer. Passeig de Sant Joan
11h Torneig Futbol. La Sedeta
17.00h Concurs de pintura i escultura. Passeig de Sant Joan
21.30h Botifarrada popular. Carrer Bailèn

30 de juliol
11.30h Pregó a càrrec de Gislinde Ritter. Carrer Grassot
12.00h Trobada castellera. Carrer Indústria
18.00h Presentació webdoc Sedeta. Centre cívic La Sedeta