Espriu i Gorgori impulsen un projecte de ‘cohousing’ a l’Àrea Metropolitana

Societat

L’exregidor de Gràcia, Guillem Espriu, i el periodista Pep Gorgori, en el seu vessant creixent d’activistes socials i culturals, han llançat aquest juny un nou projecte d’emprenedoria anomenat Argos i que es configura com una cooperativa de cohabitatge en terrenys encara per concretar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La proposta, encara en la fase de contacte amb altres nuclis familiars interessats, respon a un projecte inicial de vuit pisos amb jardins i espais compartits, ja amb dos altres interessats en prereserva.
“El model de cohousing funciona a Dinamarca en entorns de gent gran però també a Badalona en experiències de tractament sobre malalts d’esclerosi múltiple; es tracta de triar els valors i condicions al voltant de les quals ens agradaria articular la nostra comunitat de veïns”, explica Gorgori. Sense defugir els valors que comparteixen, també com a parella, Espriu i Gorgori han predefinit la cooperativa com a animal friendly, respectuosa amb la sostenibilitat i els valors LGTBi, amb espais d’assaig musical i coworking i oberta a compartir serveis com habitacions per a convidats o bugaderia.

Assessorats pel despatx Co­housing Lab, els dos promotors han fet un càlcul mitjà de costos de 200 euros per metre quadrat i han ubicat en aquest sentit el focus de cerca de terrenys allà on poden costar aquest preu: Gavà, Castelldefels, Viladecans, Papiol, Sant Climent, si bé el lloc el decidiran per majoria els socis amb la proposta final que tanquin. “Volem estar a deu minuts d’una estació de tren que et porti en vint minuts a plaça Catalunya”, apunta Gorgori.

El calendari ja corre, amb entrevistes a persones que els demanen informació, amb la previsió de fer l’encàrrec de terrenys a l’octubre i amb la petició de compromís als nous companys de finca de disposar de 41.300 euros per soci quan es comprin els terrenys el primer semestre de 2020. El preu final per unitat familiar serà de 175.000 euros.