Protegim L’Illa prepara una ‘soirée’ Vallmitjana per reivindicar la memòria artística

Societat

El final del passat mandat municipal es va acabar amb la urgència del Districte d’aprovar una línia de futur de projectes d’habitatge públic com Kasa de la Muntanya o placeta Manuel Torrente, però aquesta voluntat també va embarrancar en altres espais com l’illa interior d’Astúries amb carrer de l’Àngel, on s’hi volia encabir un bloc d’una manera un tant forçada, cosa que va fer emergir la plataforma veïnal Protegim L’illa. Els veïns organitzats, un cop aturada aquesta iniciativa política que va fracassar amb quatre intents de redisseny, han centrat ara els esforços en un spin-off de la reforma: l’obertura del carrer de l’Àngel cap a Astúries, a l’alçada del número 4, obligava a enderrocar l’antic taller d’orfebreria Vallmitjana, punt de trobada a principi del segle passat d’artistes com Gargallo, Nonell, Picasso o el mateix fill Juli Vallmitjana. “A partir d’un conflicte, el de l’interior d’illa, hem descobert coses que no eren visibles, des del gran plataner que els experts de Patrimoni descriuen com el segon arbre més important de Gràcia, fins al taller Vallmitjana, un gran tresor; volem recuperar això i fer visible aquesta memòria”, apunta un dels portaveus de Protegim L’illa, Josep Maria Artigal.

La nova mobilització ja té data: el proper 8 de setembre, i la comissió veïnal ja treballa en un programa amb el suport d’artistes com Pepa Arenós i Zahara García. Protegim L’illa, a preguntes de L’Independent, no es mulla sobre l’objectiu final de la reivindicació del taller Vallmitjana. “L’objectiu és preservar la memòria col·lectiva i que l’Ajuntament faci el que hagi de fer”, adverteix Artigal.

L’enderroc del número 4 d’Astúries ja va ser qüestionat inicialment per Jordi Bonet, de Vitralls Bonet, un altre taller veí que després de 96 anys va haver de marxar ara fa dos anys a l’Hospitalet. Bonet i els veïns han acabat fent front comú i el Districte ha arribat a plantejar en converses informals la possible salvació de la part superior del taller fent un accés al carrer de l’Àngel a través d’una mena de pont. Però tot plegat ja és matèria de debat polític per al nou mandat que comença, i on caldrà també majories polítiques.

Una ruta Vallmitjana des del carrer Astúries fins a Rambla de Prat. Encara se saben poques coses de la ‘soirée’ de Protegim L’illa, però sí que hi haurà una passejada almenys amb quatre aturades: sortida des del número 4 d’Astúries, el taller; segona parada als cines Bosque -antic Teatre del Bosc-, on a la façana hi ha ñes carotes de Gargallo; tercera parada al número 9 de Prat, on va viure Vallmitjana; i quarta, retorn a Astúries.