Alba Metge (ERC): “S’ha considerat al partit que s’havia de fer un relleu”

Política

Sis dels set portaveus dels grups municipals amb representació al Districte que iniciar mandat el 2015 no hi seran el pròxim dimecres 24 de juliol en el ple de constitució del nou mandat. Els casos més sorprenents tenen a veure justament amb les dues forces més votades, BCN En Comú i ERC: ni Robert Soro ni Alba Metge continuen. En aquesta entrevista, Metge (Barcelona, 1982) exposa el perquè del seu cas, després de perdre les eleccions internes amb Olga Hiraldo.

Ningú no s’esperava que no continuaries, si bé havies estat absent en els últims mesos per qüestions que no vénen al cas…
No me n’he amagat. He tingut una depressió i l’he superada.

Ha estat un mandat difícil i ara venia la recompensa. No te’n vas amb recança, si és que te’n vas?
No sé si la paraula és me’n vaig. Jo segueixo a Gràcia, sóc política de sempre, fa 13 anys que vaig entrar a ERC i des d’abans de poder votar ja volia votar. La recança ve perquè m’hauria agradat governar.

Li deia fa poc al teu company i ara regidor a Barcelona, Max Zañartu, que ERC sempre és a punt de guanyar i acaba perdent.
Això és molt recent, en realitat. Ens falta memòria històrica… Vaig viure els resultats com una gran victòria. Sí que no me’n vaig anar a dormir del tot satisfeta pels mil vots de diferència a la Vila. En un districte no guanyes pel que has fet però sí que pots perdre pel que no has fet, i a la Vila creiem que sí que havíem d’haver guanyat.

Tanques vuit anys, en els quals en els darrers també havies assumit el càrrec de portaveu del partit a Gràcia. Per què no continues?
Ser portaveu tenia sentit si estava lligat a ser portaveu del grup municipal. Si es considera al partit que s’ha de fer un relleu i s’ha acabat una etapa, doncs ja està. I jo m’he de posar a reconstruir la vida que vaig posar en pausa en els últims anys i que per falta d’estratègia no em vaig anar preparant. Vaig a l’atur. Faré vacances de partit.

Vacances de partit?
Va bé mirar-se les coses des de fora. No ho he fet des de fa 10 anys.

T’has sentit recolzada per l’agrupació?
Més o menys. És una combinació de sensacions. Per molta gent jo vaig desaparèixer. Sí que m’hauria agradat fer un tancament més ben fet, però no ha pogut ser i tirem endavant cap a una altra cosa. Desitjo el millor al nou equip.

Passeu de dos a cinc consellers. Com veus el nou equip?
Bé. Fa vuit mesos jo havia començat a moure’m per buscar relleus i pensant en el creixement al districte. Vaig parlar amb Max Zañartu o amb la nova portaveu o amb el nou conseller Miquel Colomé.

Quines creus que haurien de ser les prioritats del nou mandat?
El mandat serà complicat. Ara som caps de l’oposició amb un govern que se suposa d’esquerres, i no els donarem tantes concessions com s’esperen. Ni ens prendran el bé comú i ens seguiran veient a les places, cosa que no és patrimoni seu.

La ferida durarà els quatre anys?
No ho sé. El PSC té una persona amb mà esquerra a Barcelona, però el seu partit és el d’Iceta, Sánchez o González, i el judici dels presos tornarà a marcar l’agenda municipal.

Seguiràs militant a ERC?
Sens dubte. ERC és l’única eina que pot servir per arribar als objectius que vull per al meu país. Dic que faré vacances orgàniques però se’m farà difícil complir-ho.