L’Hora del Jazz centra la 29a edició en la dona, el talent jove i la precarietat dels músics

Cultura

La reivindicació de la precària situació laboral dels músics del país, així com “la manca de llibertats” que es viuen aquests dies “sobretot en l’ambit artístic, és un dels tres eixos que marquen l’edició d’enguany del festival L’Hora del Jazz Memorial Tete Montoliu organitzat per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM). Precisament l’entitat, que emfatitza el caràcter sindical, recorda que els músics que hi participen ho fan “en condicions de treball dignes, contractats laboralment, com marca la normativa vigent”. La dona i el talent jove són els altres dos eixos d’una edició marcada pel 30è aniversari de l’entitat organitzadora.

En una línia que ja es va encetar l’any passat, el festival seguirà donant visibilitat a la presència de la dona al jazz català: tres de les formacions que actuaran són liderades o coliderades per dones.

Com a novetat de la 29a edició, el dia 22 de setembre serà el dedicat al talent jove, amb l’actuació de dos grups liderats per músics menors de 30 anys, una petita mostra de la creativitat dels que sorgeixen de les escoles superiors de música que hi ha a Barcelona.

La Plaça de la Vila de Gràcia torna a ser el nucli del festival, que arrenca el 8 de setembre, i amb les actuacions de Connexions Trio i Playground, amb dues actuacions gratuïtes cada diumenge fins el 29 de setembre. L’horari dels concerts serà per la tarda, de 17 a 19 h, com a la darrera edició. Tradicionalment, les actuacions sempre havien tingut lloc en horari de matí, de 12 a 14 h.

Igual que en edicions anteriors, el Jamboree Jazz Club, un espai clàssic a la ciutat, també acollirà un dels concerts del festival (l’actuació de Jordi Barceló Latin Stride Piano). Fidel al seu esperit d’expansió fora de Barcelona, la proposta oferirà -en col·laboració amb el Jazz Club de Vilafranca-, un concert al Vinseum i, en col·laboració amb l’Associació de Músics de Tarragona, un altre concert a La Capsa de Música, i també a Girona i Vic, segons ha anunciat aquest dijous l’AMJM.

Els concerts a la plaça de la Vila

  • 8 de setembre. Connexions Trio + Playground
  • 15 de setembre. Elisabet Raspall i Benet Palet duet + Joel Moreno Codinachs Quartet
  • 22 de setembre. Dani Ferruz Quartet + Lluc Casares Quintet
  • 29 de setembre. Sergi Felipe Trio + Claroscuro