El Park Güell segueix creixent per sobre dels tres milions de visitants de pagament

Societat

En constant repensament per la multiplicitat d’actors que hi concorren, el Park Güell entra en la recta final de l’estiu amb noves dades d’assistència que constaten la consolidació dels tres milions llargs de visitants de pagament. Concretament 3.135.263 persones van pagar entrada per accedir a la zona monumental del recinte durant l’any 2018, una xifra que suposa un lleuger increment respecte de les xifres últimes que es van facilitar des de l’Ajuntament el 2017: 3.120.906 tiquets venuts. Aquesta nova xifra superior als tres milions s’allunya de nou, ni que sigui per 14.357 tiquets més, d’aquells 2.598.732 visitants de pagament de l’any 2014, quan es va poder disposar per primera vegada d’una xifra d’any total. El sistema va arrencar el 25 d’octubre de 2013 i aquell any va registrar 333.843 primers visitants de pagament.

D’altra banda, en l’àmbit sensible de la mobilitat, el pla integral d’actuacions ha començat a repercutir d’una manera diferent des del passat dijous amb el primer dia d’escola i primeres queixes dels pares i mares per la manca de comunicació de l’estrena del nou sistema de regulació mitjançant senyals i canvis de sentit que al gener es millorarà amb pilones.

El Park Güell ha consolidat en cinc anys una afluència de més de tres milions de persones que estan disposades a pagar per visitar la zona monumental, restringida des del 25 d’octubre de 2013, i aquest 2018 s’ha tancat amb xifres que superen novament tots els anteriors registres. Si bé és cert que l’Ajuntament calcula que al voltant del recinte hi ha una massa total que gira aproximadament sobre els nou milions de persones anuals, les úniques dades fiables són les dels tiquets venuts, que des del 2014 com a primer any complet, sempre han anat a l’alça: 2.598.732 (2014), 2.761.439 (2015), 2.958.901 (2016), 3.120.906 (2017) i els nous 3.135.263 (2018).

A diferència d’altres anys, aquesta dada de 2018 no va acompanyada de cap altre element desagregat, segons la informació facilitada per l’empresa pública B:SM, gestora del recinte. Però en els últims debats del pla integral l’Ajuntament sempre adverteix que aquestes xifres tendeixen a incrementar-se almenys un 5% cada any per l’augment del turisme a la ciutat. La resposta per equilibrar l’ús social del Park Güell ha estat fins ara la simplificació dels tràmits per obtenir la targeta Gaudir + i amplificació dels avantatges i la posada en marxa del nou bus llançadora des del carrer Praga per evitar visitants sense entrada (i que utilitzen el 35% dels turistes amb entrada).

Un altre gran problema és la mobilitat a l’entorn, que des del passat dijous ha estrenat el nou sistema de pacificació amb rètols que canvien el sentit novament dels carrers Marianao (ara de pujada) i Larrard (ara de baixada) i que situen la parada de taxis a la Rambla Mercedes. La nova illa pacificada entre 11 hores i 20 hores, a la qual els residents hi accediran amb una targeta que abaixarà les futures pilones, està custodiada per agents cívics i agents de la Guàrdia Urbana, però ha generat fortes crítiques de les escoles per la manca de comunicació oficial de la posada en marxa el 12 de setembre.

L’escola Reina Elisenda, en una carta, critica la “certa descoordinació entre la Secretaria Tècnica del Park i els estaments encarregats de dur a terme les actuacions, de manera que s’han generat problemes d’accés i una certa desinformació ja que la senyalització no era la correcta”. En una reunió aquesta setmana, alguns pares han demanat que es pugui accedir amb vehicle també a la sortida de l’escola.

Reconeixement al World Travel Market. La fira de referència per a la indústria turística, que se celebra cada any a Londres, ha seleccionat enguany el Park Güell en la categoria de bones pràctiques en el sector i lideratge en turisme responsable, sobretot a nivell de transparència i informació a través de xarxes i aplicacions. De moment hi ha 14 finalistes als premis que es lliuraran el 6 de novembre.