Gràcia registra un increment de delictes de baixa intensitat

Societat

Barcelona és una ciutat segura, i Gràcia un districte segur. El tinent d’alcalde Albert Batlle ha volgut convèncer aquest dijous representants veïnals i polítics del districte de la situació actual en matèria de seguretat durant la presentació de les línies estratègiques en aquest àmbit del nou equip de govern. Primer, oferint les estadístiques registrades pel que fa a delictes en els darrers dotze mesos, entre l’1 de setembre de 2018 i el 31 d’agost de 2019, comparant-les amb el període anterior, i segon, recollint preocupacions i reclamacions veïnals.

Tot i que la ciutat presenta un nivell de delictes greus contra les persones per sota del que pateixen les principals capitals espanyoles i europees, Batlle ha reconegut que també a Gràcia en els darrers anys s’han disparat els delictes de baixa intensitat, sobretot furts i delictes contra la propietat, i també ha pujat la preocupació de la ciutadania.

Segons les xifres donades per l’inspector en cap dels Mossos d’Esquadra del districte, Joan Cordon, en el darrer any a Gràcia hi ha hagut un increment del 12,9% dels delictes contra les persones. D’aquesta tipologia, el 92% són delictes contra el patrimoni, i d’aquests, el 55% furts. El cap de Mossos també ha assenyalat un descens del 18% de robatoris a domicilis, i una pujada dels delictes amb força a l’interior de vehicles, sobretot en la zona del Park Güell. Les estrabades s’han apujat un 66%. En línies generals, els casos que arriben a registre dels Mossos d’Esquadra de Gràcia han pujat enguany un 0,5%, amb una resolució dels casos del 27,4%, que representa un increment del 12,5. Pel que fa a les detencions, s’ha passat de 376 a 462, un 23% més, amb un augment dels imputats del 12%.

El gruix del treball policial exercit per la Guàrdia Urbana, també present a la comissió, té a veure amb les ordenances municipals i la convivència: de les 7.122 infraccions recollides entre setembre de 2017 i agost de 2018, s’ha passat a 5.411. Les denúncies per consum d’alcohol a la plaça del Sol també han sofert un descens significatiu a causa d’un canvi “més educacional”, segons l’inspector José Rivas.

Preocupacions veïnals. Les principals preocupacions que els representants veïnals i polítics han traslladat a Batlle han girat en torn les okupacions de solars i espais comercials, els robatoris, l’incivisme de vehicles a les voreres, els conflictes de convivència com el que pateixen els veïns del Canela i el reclam de més presència policial i patrulles conjuntes de Mossos i Guàrdia Urbana.