Mascarell: “Com a president del districte, vull que Gràcia es repensi i més participació”

Política

Ferran Mascarell (Sant Just Desvern, 1951) ha tornat. Regidor i president del districte en dos mandats, entre 1999 i 2006, va engegar una trajectòria que el va dur a canviar de sigles (del PSC a independent de CiU), a ser conseller de Cultura i delegat del Govern a Madrid. Aquell dirigent d’agenda impossible torna a Gràcia per presidir el Districte.

Roda el món i torna al born.
Sí. Sempre he dit que on he fet política amb més gustositat ha estat a Gràcia. Pel vincle de primera persona amb la gent. Vam fer moltes coses en poc temps: Lesseps, les dues biblioteques… Tinc un record grat i vull contribuir a amplificar-lo ara.

Què li falta a Gràcia?
Un reforç de la prosperitat. S’ha de tornar a pensar el districte. Fa 15 anys la ciutat encara caminava en la lògica determinada en els anys 80 i 90, i s’ha perdut la idea de la ciutat que compartim.

En quina mesura creus que aquesta pèrdua s’argumenta en el creixement de la tensió política?
No lliga una cosa amb l’altra. És cert que la tensió fa perdre temps i energia en detriment de la ciutat o del país, però podriem tenir un projecte. Al costat d’això fa falta que hi hagi un Estat que li faci costat, i en l’Estat actual l’únic projecte de ciutat és Madrid. Sense les dues coses, la ciutat pateix.

Com et planteges el mandat?
La presidència d’un districte demana lleialtat i impuls, i l’impulsa inclou que es garanteixi la representativitat del conjunt del districte. Vull reforçar la participació i que el districte es repensi.

https://youtu.be/QIjf7tCajYE

Primeres sensacions amb Badia?
Correctes. Pertanyem a dues generacions polítiques diferents, però mentre hi hagi possibilitats de sumar, sumarem.

Com recordes les anteriors etapes de cohabitació, sobretot amb el regidor Ricard Martínez (ERC)?
No era senzill! Però l’important al final és el rendiment i aquella etapa va ser bona. De solucions encertades, quan governes, no n’hi ha gaires.

En el teu primer discurs polític local, durant la Diada, vas recuperar la idea de l’elecció directa dels consellers. Ho veus possible?
Cal reclamar-ho. El sistema de participació és de 1983 i l’elecció directa seria una bona manera de dinamitzar l’acció ciutadana.

L’habitatge no era un problema fa 20 anys.
Sí que ho era, perquè Gràcia té poc espai per créixer. Allà on hi hagi marge hem de seguir fent habitatge o proposar una alternativa a nivell de ciutat.

Hi ha una frase emblemàtica dels teus mandats a Gràcia: cosir nord i sud. Encara hi som a Vallcarca.
Ja va començar amb Lesseps, que és el més difícil que m’he trobat jo en política. L’Ajuntament no hi volia gastar més diners. I vam fer la biblioteca. Vam fer la ròtula.

Tu volies ser alcalde. Ha valgut la pena tota aquesta evolució?
Sí. Jo vaig deixar el PSC perquè el meu concepte de la socialdemocràcia no té res a veure amb l’actual PSC. El PSC s’hi troba bé en un Estat que ens és injust i que ha fracassat a Catalunya. No m’he mogut jo, ho han fet ells.

Ara farà 9 anys que vas acceptar l’oferiment de Mas a Casa Fuster. Creus que Mas ha de tornar?
Ell ha de decidir-ho. Jo en tinc una opinió bona, però a Catalunya li cal una nova generació de polítics i política. Vull polítics que desfacin nusos. Menyspreo la gent que en crea, com és el cas de C’s.

Ha estat incòmode per a tu ser delegat del Govern a Madrid?
No. M’ha permès entendre el sentit d’Estat. Madrid es beneficia de ser capital, amb gent que només hi és pels seus interessos. Això ha contaminat el poder econòmic, judicial o mediàtic i, quan hi ets, et fa més independentista. Madrid buida Espanya i té una obsessió: que Catalunya aporti i res més.

Et fa mal veure que vagi enrere amb retallades allò que vas construir a la conselleria de Cultura?
Sí, sempre em fa mal veure que en l’àmbit cultural no ens n’haguem sortit com a país. La cultura té un sentit ampli, antropològic, més enllà de l’entreteniment, és la idea.

https://youtu.be/hBmsHfDJI5o