La Memòria tanca després de sis anys i deixa als Llibreters sense un dels seus màxims actius

Cultura

Després que la notícia s’escampés per les xarxes socials, els responsables de la Memòria -la llibreria de la plaça de la Vila oberta el 2013- van decidir fer oficial el seu tancament amb un tuit a principis de setmana. Des de llavors, Xavi Cortés, que amb Mireia Gispert (i les seves respectives parelles) van posar en marxa un projecte per “il·lusió” i sabedors que no obtindrien benefici econòmic, no ha deixat de donar explicacions; curiosament aquesta setmana han venut més llibres. “Des d’abans de l’estiu que busquem algú que vulgui substituir la Mireia, vam acudir a l’Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona i al Gremi de Llibreters de Catalunya, però ningú -sobretot els joves- vol una feina a mitja jornada on hi ha mesos que ni cobres”, explica Cortés.

A això se li suma una situació econòmica complicada: descens de vendes, lloguer alt i un marge del 30% dels llibres per cobrir totes les despeses. “Hi ha una competència ferotge en el mercat del lleure, molt diversificat, i això fa que la gent llegeixi molt menys”, afegeix el llibreter.

L’Associació de Llibreters de Gràcia perd doncs un dels seus promotors, el qual, juntament amb la desapareguda Pequod (que també va tancar per motius similars, tal com recollia l’Independent 578), va impulsar el mapa de llibreries i les fires a la plaça de la Vila.

El responsable de la Memòria també assenyala el nul suport institucional en relació a uns espais que, en d’altres ciutats com París, estan protegits per l’administració per la seva contribució al teixit urbà. “Si les llibreries cohesionen la ciutat les administracions no poden deixar que tot es reguli pel mercat, perquè el mercat no té ànima, i per això ha d’intervenir-hi”, assegura Cortés.

Tuuulibreria, en perill. El projecte de Tuuulibreria, una associació sense ànim de lucre que busca facilitar l’accés a la lectura, està a punt de tancar l’espai que va obrir a Gràcia ara fa quatre anys. La llibreria ha anunciat que les aportacions dels socis i la venda dels llibres (el lector decideix el preu; el mínim és un euro) no són suficients per seguir amb el projecte.