Jordi Farriol (BComú): “Hem de resoldre les diferències amb el PSC abans que s’eternitzin”

Política

Jordi Farriol, portaveu del grup municipal de BCN En Comú i conseller d’Urbanisme en aquest mandat, torna a Gràcia després del seu pas per l’Ajuntament en qualitat de coordinador de grup a Barcelona i sobretot d’haver estat ja conseller d’ICV-EUiA a la Vila entre 2002 i 2007. En aquesta entrevista, Farriol apunta les prioritats de mandat.

Com és que tornes?
Hi ha una diferència respecte l’etapa anterior: el règim dels consellers ha canviat a una interlocució més alta amb el veïnat. Hi ha més possibilitats de conèixer projectes a fons.

Què recordes del passat que et pugui servir en el present?
L’inici de posar sobre la taula els temes mediambientals. Ho havies de justificar molt i ara no: per exemple, ningú qüestiona que s’hagi d’invertir en Rodalies en lloc del TGV.

I TGV abans que avió, diu Colau.
És jerarquia, però és exemple d’elements que es posen sobre la taula.

BCN En Comú va superar ERC de 40 vots. Què voleu fer amb ERC?
Buscar les semblances programàtiques que tenim i també reconèixer la seva representativitat, com ha passat amb el nomenament per a ells de la vicepresidència del Districte. Volem fer més visible la capacitat d’interlocutar-hi.

Això també serà així amb la negociació del Pla d’Actuació (PAD)? Prioritzareu alguns grups?
Primer mirarem el que diuen als programes i hem estat atents al que han dit als plens. Tothom té ganes d’arribar a acords, fins i tot C’s. Hem tingut un alt grau de diàleg ja en aquest inici.

BCN x Canvi, el grup de Valls, vol pactar habitatge i medi ambient. Us incomoda aquesta oferta?
Només ens incomodaria si haguéssim de canviar la nostra determinació inicial, però hem de veure què passa amb les coses concretes.

Vas fer gairebé un prec als grups amb casetes d’Encarnació.
Hem d’aterrar aquest discurs i els grups, si no ens donen suport, han de proposar alternatives. Va ser una interpel·lació més que un prec.

Hi haurà més dificultats potser amb el soci de govern, on hi ha desacords a Vallcarca i Abaceria.
Aquest debat només el podrem resoldre conjuntament si mirem pros i contres en un treball intern.

Passa que justament són dos temes que qualsevol modificació alenteix un procés ja massa llarg.
Tenim una posició coneguda, en podem parlar amb el PSC i alhora aquests temes s’han de resoldre de seguida, abans que s’eternitzin.

Com serà l’urbanisme de Gràcia el 2023? Heu promès zona 30 a Gran, pla de motos, Pi i Margall… Què t’agradaria que passés més?
Que totes les oportunitats que puguin aparèixer per planificar la construcció d’habitatge públic, les aprofitem i que estiguin almenys dibuixades el 2023.

Què us heu dit amb Ferran Mascarell? És l’altra retorn sonat.
Amb el Ferran ens coneixem i el fet que el president del districte i el portaveu del grup municipal principal de govern pot ajudar. Algunes risses també hem fet, però hem anat molt per feina.

Què us heu dit amb Robert Soro, a qui vas succeir per sorpresa?
Ell ha fet un traspàs perfecte i ell participa en el col·lectiu de Gràcia En Comú. Ens hem dit tot el que ens pogut dir a nivell militant i a nivell de traspàs.

Última: entre 2002 i 2007 vas viure el debat de l’elecció de regidor i consellers, i certes iniciatives vostres al Congrés. Ara, sí?
Ara, hauria d’anar de debò.