Jiwar, ja sense seu física, centra ara els esforços en el projecte Memòria i Ciutat

Cultura

Tot i que l’anunci del tancament de les residències artístiques es va fer el passat mes de març, coincidint amb les darreres portes obertes que mostraven el treball de l’arquitecte Scott G. Patterson, no ha estat fins aquesta setmana que Jiwar ha fet un comunicat “oficial” de la fi d’una etapa de l’associació cultural que va obrir portes l’octubre de 2011 amb l’objectiu de establir una relació creativa entre el veïnat, amb la idea d’apropar valors i connectar experiències. “Ara mateix està en guaret”, matisa Mireia Estrada, impulsora del projecte que ha acollit durant aquests set anys i mig un total de 327 artistes, dels quals 272 en els programes de Jiwar i la resta provinents de col·laboracions amb altres institucions.

A més, en aquesta memòria que l’entitat ha fet també per agraïr les persones que han acompanyat el projecte o hi han donat suport d’alguna manera, es quantifiquen les diferents iniciatives que s’han consolidat en els darrers anys: Construint veïnatges (5 edicions), Xabaca (2 edicions), Programa d’Escriptura (5 edicions), l’Hort de la Vila (vigent des de 2013 i que seguirà funcionant), Africa Centre AIR program (5 edicions), Programa d’Intercanvi (2 edicions amb Tbilissi i Marrakech) i el desenvolupament del programa propi de beques i suport a la creació. Entre els projectes que resten oberts “en aquest nou espai mental en què Jiwar podrà créixer treballant per continguts”, destaca el de Memòria i Ciutat, amb la participació de gent gran que ha viscut a la casa on van néixer. Segons Estrada, és un projecte “molt potent”, ara en fase d’aconseguir finançament.

Exposicions, converses i sortides al carrer. En set anys i mig, Jiwar (en àrab veïnatge) ha comissariat 10 exposicions (a Gràcia i d’altres llocs, com al Centre Octubre d’Art Contemporani a València), ha iniciat una sèrie de converses entre artistes i ha sortit al carrer (amb el projecte La plaça Capgirada o performances de Sadik Haddari)