Matinée Vallmitjana en quatre actes

Societat

L’escena és molt concreta: 9 de novembre, 12 del migdia. Es troben al carrer Astúries, davant de l’antic taller de Can Vallmitjana, al número 4, els senyors Vallmitjana, Nonell, Picasso i Gargallo (primer acte). “Jo vaig néixer al carrer Gràcia Amat”, proclama Vallmitjana. La Barcelona esventrada per la Via Laietana, la que sempre està en perill, sobretot en termes culturals. Can Vallmitjana, a Gràcia, està en perill.

Tots van cap al Teatre del Bosc (segon acte), on hi ha les carotes de Picasso, Nonell i Gargallo encara a la façana de l’actual cine Bosque. Allà s’hi troben a la Margarida Xirgu (interpretat per Mònica Glaenzel), perquè allà hi va estrenar abans que al Liceu Madama Butterfly, obra adaptada de Vallmitjana coma òpera de butxaca.

Tercer acte: la Colometa (Àurea Márquez) farà un monòleg a la porta del forn de la família Montserrat, on hi havia el colmado d’un cosí de Mercè Rodoreda, en Jaumet, que a l’obra seria l’Antoni de les Veces.

Quart acte: el monòleg d’en Vallmitjana, davant del número 9 de Rambla de Prat, on hi va viure, es desplega per dir que els llocstenen importància, amb la participació de la Consuelo (de nou Glaenzel), model de Nonell i quasi amant.

Encara hi haurà un cinquè acte, reservat a la reivindicació dels veïns, de nou davant d’Astúries 4. Amb tota la gresca la Pepa Arenós ja té una altra idea: fer un Pel davant i pel darrera d’aquests dies de furia artística i veïnal.