BCN En Comú i ERC mesuren per primer cop l’estat dels 40 vots de diferència a Gràcia

Política

Les eleccions al Congrés i al Senat espanyols d’aquest diumenge, juntament amb els comicis europeus, són la convocatòria electoral més allunyada del dia a dia programàtic dels veïns de Gràcia, i no té cap sentit entrar a analitzar propostes, més quan la situació política es troba en un mom ent llarg dominat pels maximalismes. Però si d’alguna cosa servirà, a nivell local, aquestes noves eleccions, sis mesos després de les municipals i vuit després de les últimes generals -reconvocades per la incapacitat d’entesa entre els partits per formar govern- és per mesurar l’estret marge de suports que hi ha actualment a Gràcia entre BCN En Comú i ERC.

Comuns i republicans, que en unes generals han evolucionat en les dues últimes conteses des de l’avantatge mínima a favor dels primers el 2016 (25,14% vs 24,69%) al sorpasso independentista de l’abril de 2019 (17,15% vs 28,36%), ara tenen l’oportunitat de comprovar les seves forces, que es van igualar més que mai el passat mes de maig amb 40 vots de diferència a favor de BCN En Comú (14.838 vs 14.798 i 23,83% vs 23,76%), i amb els republicans guanyant en quatre dels cinc barris de Gràcia.

Totes dues formacions han aprofitat les últimes hores de campanya electoral a Gràcia mobilitzant els seus militants i simpatitzants més enllà de les parades que tots els partits han desplegat. Els republicans, en un acte al CAT, han posat l’accent en la figura dels presos polítics i en subratllar que la victòria a les urnes és “imprescindible”, com va apuntar Ernest Maragall, que abans de l’acte havia passat per Lledoners. “L’única manera d’estar a l’altura del que estan fent les persones preses polítiques és votar independentisme aquest diumenge. Ens tornem a trobar davant d’un plebiscit on els partits espanyols competeixen per veure qui reprimeix més i millor”, va afegir Maragall.

Els comuns, per la seva banda, repetiran aquest divendres (18.30 h) la fórmula d’acte sobre feminismes que va aconseguir omplir gairebé tres quarts de plaça del Diamant en les passades eleccions municipals, en la convocatòria on la regidora Laura Pérez va dir-li a Ernest Maragall: “no ets un sugar daddy, no ens agraden grans”. En aquesta ocasió, sota el lema Si vols feminisme, vota feminisme, a més de Pérez, de nou regidora de Drets Socials, Feminismes i LGTBi, intervindran en l’acte Nati Veraguas, Laia Rosich Solé i la consellera de Gràcia Àngels Tomàs.