Voltes i els veïns de Balcells 41 regularitzen les visites guiades a la coberta verda

Societat

Els veïns del carrer Balcells, un carrer tranquil en la superilla de cases que es desplega entre Camèlies i Providència, estrenaran dissabte que ve 16 de novembre un nou espai verd visitable si bé no visible a peu de carrer. Es tracta de la coberta verda de Balcells 41, un projecte a mig camí d’un hivernacle i d’un hort urbà que ha estat executat en l’últim any per Voltes Cooperativa. El projecte, subvencionat per Paisatge Urbà, ha estat ideat juntament amb l’estudi Ranadivola i una de les propietaries, Maite Ninou.

El nou projecte, després d’haver consolidat el seu nou hàbitat de producció d’aliments, generació d’electricitat i refugi d’ocells, obrirà de manera regular les visites al públic amb un primer dissabte d’accés obert de 10 del matí a les 2 de la tarda per al qual ja s’estan formalitzant les inscripcions a través del mail juliadeorovio@voltes.coop.

La coberta verda, que ja va acollir un parell de visites esporàdiques durant i posteriorment a la Setmana de l’Arquitectura -ambdues suspeses per la pluja-, vol promocionar-se ara al voltant dels valors afegits que aporta de millora de l’aïllament de l’edifici, de foment de la biodiversitat a la ciutat i d’element reductor dels contaminants de l’aire.

L’origen de Balcells 41 es troba en el concurs que l’Ajuntament va obrir el juny de 2017 per fomentar el verd als terrats de la ciutat, en el qual es van seleccionar deu propostes que podien rebre un màxim de 100.000 euros de subvenció (el 75% de la inversió). En el cas de Balcells, una de les deu propostes guanyadores i adjudicatàries de la subvenció, van ser 99.717,06 euros.

Amb el concurs de cobertes verdes de l’Ajuntament els guanyadors van assumir el compromís que durant quatre anys havien d’obrir les portes del terrat perquè es pugui visitar amb cita prèvia. El principal públic potencial són els grups d’escolars de Gràcia però en aquesta primera sessió del 16 de novembre al matí s’hi deixarà entrar tothom qui s’hi vulgui acostar.