El Consell de les Dones debat la creació d’una xarxa de comerç lila

Societat

La idea d’una xarxa de comerços lila ja corria des de fa temps per les reunions de l’Assemblea Feminista i ara ha trobat impuls en el Consell de les Dones a través d’una proposta concreta de La Mamavaca, una botiga integrada en l’eix comercial del Portal de la Llibertat i especialitzada en el prepart i el postpart. “Ens vam decidir a fer el pas després de viure moltes escenes de clientes que han de suportar des del marit que es queda a fora esperant fins a escenes de maltractament, gent de totes les edats i condicions”, apunta Laia Pajuelo.

La proposta, encara no definida del tot ni activada, parteix d’una base similar a la del projecte Radars per a la gent gran -engegat al Camp d’en Grassot el 2008 i ja present a tota la ciutat- i planteja la creació d’una xarxa de comerç que desplegui un “espai segur” on les afectades hi trobin suport i informació, més enllà dels punts institucionals i dels espais eventuals que es despleguen sobretot per Festa Major.

Aquesta era una de les claus, superar els punts lila que ja s’han fet habituals per festes, i perfilar una nova fase que s’emmirallés no només en Radars sinó també en altres apostes de suport específic que han implicat el comerç. Al debat ja se n’han citat dos: la campanya de sensibilització amb el col·lectiu LGTBi que s’ha impulsat des de Carmel Comerç o el segell Mama Proof en establiments que es defineixen com a family friendly.

“No es tracta de ser una xarxa ni d’oferir simplement informació sinó de fer evident que som sensibles al problema de l’assetjament que pateixen les dones i oferir que les afectades puguin entrar a la botiga o puguin fer ús del telèfon o del lavabo”, explica Pajuelo.

La xarxa de comerç lila, que ara mateix debat la seva concreció a través d’una aplicació, d’un full informatiu o d’enganxines que es puguin col·locar a la porta dels comerços adherits, s’ha tractat a la junta de l’eix Portal de la Llibertat i va ser ben rebuda al Consell de les Dones. Si prosperés, els promotors preveuen un curs de foprmació previ.

La consellera de Dones, Àngels Tomàs (BCN En Comú), s’ha mostrat favorable al desplegament amb suport del Districte i dels col·lectius que s’hi vulguin afegir, de manera que la concreció també es pugui integrar com una de les mesures concretes que s’estan treballant en el marc del Pla d’Actuació del Districte 2019-2023, que s’ha d’aprovar com a full de ruta del mandat en els propers mesos.