Nomenclàtor reconeix les mestres Riera i Rius

Política

El grup de treball de Nomenclàtor de Gràcia, únic d’aquestes característiques als districtes, ha celebrat aquest dimarts deu anys d’existència amb una nova sessió de debat i propostes que han elevat a plantejament formal un reconeixement per a les mestres Montserrat Riera i Francisca Rius.

En la línia de recuperar i equilibrar el paper de les dones en els noms de places i carrers, el grup ha aprovat dedicar un espai de descans que hi ha a tocar del casal La Miranda, a l’avinguda Coll del Portell, en honor a la mestra Montserrat Riera Moreno, impulsora de l’escola Heidi (actual Turó del Cargol). Riera, que va morir el 2001, ha estat proposada per l’AV Park Güell-La Salut-Sanllehy, que tenia com a altra opció una altra mestra del centre, Magda Escarré (mare del periodista Eloi Vila), que va morir fa dos anys i no complia així les condicions. El nom de l’espai serà Racó Montserrat Riera.

Nomenclàtor, atenent en aquest cas a una petició de la família, ha aprovat posar una placa al carrer Milà i Fontanals, al lloc on va viure la mestra Francisca Rius, també pintora, dibuixant i escriptora del llibre Diari íntim, dedicat a un fill que tenia al front de la guerra.
En una sessió de debat viu, el grup de treball ha reobert el debat per rebatejar la plaça Flandes com a Wanda Morbitzer -un polèmic canvi que es va aturar el 2014- i buscar noms de dones esportistes per al passatge que hi ha sota el camp de l’Europa, entre Secretari Coloma i Sardenya.