La plaça de la Vila, la plaça de la canalla, se suma al Nadal

Societat

El focus mediàtic ha volgut injustament que les places de Gràcia hagin estat sinònim en els últims anys de debat sobre la pacificació, de territori de pugna entre amos de bars i veïns que volen descansar, però poc a poc s’hi ha anat obrint pas una dinàmica de jocs espontanis o organitzats que han atorgat protagonisme als nens i nenes, sobretot quan surten de l’escola. Nord sempre ha tingut atracció per als més petits perquè històricament era de sorra, Dones del 36 és un punt de trobada general, Sol s’ha conquerit gairebé per la força de les armes i Diamant s’ha beneficiat de les dues entrades al refugi que fan d’imaginàries porteries de camp de futbol. Però plaça de la Vila ha anat adquirint un valor especial: mentre al Districte s’hi governa i als bars s’hi arregla el món, la canalla des de fa uns anys pinta al terra les seves inquietuds.

Aquesta normalitat a plaça de la Vila, però, no tenia continuïtat per Nadal: totes les places bullien d’activitat organitzada, excepte Vila. “Tenim la limitació de tenir poques botigues i molts bars, però és una plaça molt familiar i hem volgut esmenar l’anomalia”, apunta Yasmine Renz. L’Amelie, amb el Curuba i l’Aglà, són els tres establiments que estan col·laborant aquest desembre amb el Districte i Buttonmaker per a l’extensió del programa Juguem a les Places deixant baldufes i cordes de saltar. Per als dies 21, 22 i 23, però, ve l’esclat final: plaça de la Vila es transformarà durant tres dies en un festival de jocs amb cinc àmbits de dinamització: ludoteca infantil, jocs de taula, jocs motrius, jocs tradicionals (Botons, bitlles… atenció al joc Tomba el rei) i jocs clàssics (parxís, escacs).

El Nadal, que en l’oferta general omplia les places de fires i que en el segment infantil en els últims anys pivotava principalment sobre la plaça del Sol amb el Nadalàctic, s’ampliarà a plaça de la Vila amb aquesta oferta lúdica en horari de matí, d’11 a 14 hores, i amb un servei afegit d’assessoria en jocs. Quin joc és millor per regalar, sempre fugint de la joguina bèl·lica o sexista? A plaça de la Vila les famílies hi podran aconseguir bons consells.