Acompanyant vides amenaçades a Colòmbia

per Javier Sulé

Sara Abril ha viscut un any molt intens. Ho ha fet a Colòmbia com a voluntària de l’ONG catalana International Action Peace (IAP) acompanyant i protegint la vida a líders socials amenaçats de mort. En aquest país, 486 defensors i defensores de drets humans han estat assassinats després de la signatura dels Acords de Pau entre el Govern i la guerrilla de les FARC fa tres anys.

La Sara ha conegut de primera mà la fragilitat de la pau colombiana, endinsant-se en zones de la Colòmbia més oblidada i desatesa per l’Estat on encara és viuen realitats de guerra per la presència d’altres actors armats i on la coca continua sent en alguns casos el motor de l’economia. “La gent la cultiva perquè no té altres alternatives. L’Estat segueix militaritzant els territoris i vulnerant els drets de les comunitats. Amb el canvi de govern, contrari als acords, i els assassinats de líders socials i excombatents de les FARC hi ha un retrocés”, explica la gracienca.

Botes d’aigua, impermeable, carmanyola, farmaciola, tenda de campanya, matalasset per dormir, llum frontal perquè hi ha llocs sense electricitat i sempre una armilla taronja per fer-se visibles. És el kit de l’acompanyant internacional d’IAP que conviu molts dies amb els activistes i les seves comunitats. La Sara, que va estudiar Gestió d’Administració Pública i un màster de Cooperació al Desenvolupament, vol deixar clar que no són escuts humans. “L’acompanyament és una forma de cooperació i solidaritat internacional que s’ha mostrat eficaç a l’hora de generar espais de protecció, prevenció i seguretat per dissuadir les amenaces i facilitar que els defensors puguin seguir fent la seva feina”.

No obstant això, té un abast limitat. Organitzacions com IAP també promouen i tracten de concertar amb les institucions models de protecció més col·lectius que enforteixin les formes i rutes d’autoprotecció generades des de les pròpies comunitats. A Colòmbia, uns 4.500 defensors i defensores van amb escortes armats, armilla antibales i viatgen en cotxe blindat. La intenció es aconseguir una millor resposta a la situació que vagi més enllà d’aquest esquema de seguretat clàssic que ofereix l’Estat i que consideren insostenible i poc eficaç. Els líders socials als quals acompanya pertanyen a organitzacions camperoles. “Un líder social és algú compromès amb la comunitat, que lluita per una vida digna, que pren les regnes perquè l’Estat no compleix amb la seva feina. Molts territoris on viuen són rics en recursos naturals i hi ha una intenció de concedir-los a empreses multinacionals perquè els explotin, en detriment de les necessitats camperoles. Ells lluiten per la permanència en el territori i per això molesten”, explica.

A punt de tornar a Gràcia, molt a prop de la Sedeta on va estudiar, la Sara té clar que vol continuar vinculada a la defensa dels drets humans. De moment vol agafar aire i fer algunes coses de les que feia abans de marxar com anar al Teatreneu, al Verdi, ballar swing a la Virreina, córrer pel Park Güell o prendre una cervesa a la plaça del Sol.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *