Penitents arrenca les obres al seu eix nord amb un projecte de transició cap a Collserola

Dotze anys han passat dels primers tràmits municipals per afrontar la millora urbanística de l’eix nord de Penitents, al barri de Vallpar, on queden encara carrers de terra i encara cal implantar o ampliar clavegueram, enllumenat i xarxes de subministrament. Aquest gener, aprofitant el pla de construcció d’una residència de gent gran que es va anunciar ara fa un any (vegeu L’Independent núm. 740), es començaran a moure terres per peatonalitzar i connectar vies com Adrià Gual, Salvador Alarma, Josep Maria Jujol i Vallpar, que fins ara morien en carrers sense sortida cap a plena muntanya.

El projecte, de calculada afectació tenint en compte l’entorn de transició cap al Parc de Collserola, es basa en una obra que es desplegarà en tres fases i en un mínim de vuit mesos, i que té com a principals elements la urbanització del tram final d’Adrià Gual en accés de prioritat invertida i la connexió en dos punts amb rampes i escales cap als carrers Jujol i Vallpar. En la connexió més rellevant, la de Jujol -ara un simple turó ple de bardisses (foto)-, l’obra es rematarà amb la creació d’una nova plaça amb tres bancs i un pollancre, i sobretot el naixement d’un nou mirador sobre l’skyline de la ciutat.

L’eix nord del barri de Penitents, a l’extrem del districte de Gràcia que se situa per sobre de la plaça Alfonso Comín i del passeig de la Vall d’Hebron, iniciarà aquest gener la transformació d’una gran franja de terrenys del subbarri de Vallpar, on encara hi queden carrers de terra o hi falta implantar o ampliar clavegueram, enllumenat o xarxes de subministrament. És aquesta una vella reivindicació dels veïns d’aquesta zona residencial, amb l’escola Sadako com a principal equipament, on els tràmits de millora urbanística promesos es remunten al 2008. L’any passat les propostes antecedents es van reformular i pactar amb els residents i aquest dimarts s’ha fet pública l’aprovació inicial d’un projecte que implica 6.000 metres quadrats i que aprofita la construcció d’una residència per a gent gran.

El projecte urbanístic, que serà executat alhora que la residència, ha quedat de fet en mans del promotor de l’equipament privat, la fundació privada que han constituït el grup Fiatc i l’escola Sadako a partir del pla definit per l’Ajuntament, i es desplegarà en tres fases durant vuit mesos amb dos elements principals: la urbanització del tram final del carrer Adrià Gual en accés de prioritat invertida i la seva connexió al final del carrer amb rampes i escales cap al carrer Jujol. En aquest punt d’enllaç superior s’arranjarà un espai amb tres bancs i un garrofer que suposarà el naixement d’una nova plaça-mirador sobre l’skyline de la ciutat.

‘Busito’ desviat per Collserola. L’obra també preveu unes altres escales de connexió des d’Adrià Gual fins al carrer Vallpar, que discorre paral·lel i ara gairebé imperceptible des de Gual fins que connecta per dalt amb Jujol. També hi ha previst un aparcament de dotze places per endreçar el que ara és una zona d’estacionament sense ordre ni concert. Les tres fases de la urbanització dels terrenys preveuen iniciar els treballs en l’àmbit muntanyós encara sense urbanitzar, cosa que representa el 70% del projecte i on hi van tant les escales i rampes (de sauló) com els dos edificis de la residència de gent gran. L’any passat Fiatc va detallar que la residència El Mirador de Gràcia tindria 150 places residencials i 40 places de dia. La segona fase es concentrarà en l’aparcament i comportarà desviaments de trànsit que obligaran a circular el bus 124 per zones que pertanyen a l’àmbit del Parc de Collserola. L’última fase se centrarà en la nova plaça.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *