Ràdio Watt, 75 anys de la millor botiga en aparells de radiodifusió

Societat

per Jordi Fortuny

Als baixos del número 130 del passeig de Gràcia, als Jardinets, on ara hi ha una joieria, hi va haver durant molt de temps Ràdio Watt, potser la millor botiga especialitzada del país en aparells i tecnologies de radiodifusió. Aquest gener fa 75 anys que es va fundar, però al lloc on havia estat no en queda cap vestigi. L’aportació de Ràdio Watt a la modernització de la societat, entre la postguerra i començaments del segle XXI, no ha estat gaire divulgada, tot i que el negoci familiar que Enric Valls i Riera va obrir als Jardinets va ser molt més que una botiga. La seva visió avançada i cosmopolitisme van destacar aviat enmig de la vitalitat industrial i comercial del barri i la seva fama va arribar ben lluny.

Abans d’obrir la botiga, Enric Valls treballava com a pèrit elèctric a l’antiga Compañía de Fluídos Eléctricos de l’avinguda Vilanova de Barcelona. A casa seva, al carrer Tordera, va començar a guanyar-se un sobresou arreglant aparells de ràdio. El 1939 Valls i la seva esposa, Rosa Planchart i Fullà, es van traslladar a viure a Ciutat Vella, on ell va continuar reparant ràdios i també muntant-ne i venent-ne de noves. Al final van fer un cop de cap i van pagar un traspàs de 50.000 pessetes per una botiga dels Jardinets, Ràdio Wotan –dels Cusí de la Riera de Sant Miquel–, al costat del Cafè Vienès. El gener de 1945 Valls va agafar l’excedència i va obrir Ràdio Watt, un nom pensat per aprofitar el rètol antic, canviant només alguna lletra. Una antiga veïna del carrer Tordera s’hi va incorporar com a dependenta, la Mercedes, i poc després ho van fer la filla gran, Maria Rosa Valls, i la seva mare, Rosa Planchart, que es va posar a la caixa per la tarda. Ràdio Watt va emprendre un llarg camí d’excel·lència en la venda, reparació, disseny i fabricació d’aparells de ràdio i de mesura, sempre a l’última. “Cap el 1956 es va crear i patentar la marca Valgifson”, recorda el net del fundador, David Valls. Fins i tot van tenir estand propi a la Fira de Mostres, on als anys 60 es presentaven innovacions com la Coca-cola o el Seat 600. L’esforç i el prestigi li van valdre l’exclusiva de la distribució de les ràdios i televisors de fabricació alemanya Telefunken a Gràcia i els voltants.

El tarannà del local es feia també palès en l’aparador, on durant molts anys hi va haver un senyal que convidava a tocar el vidre amb la mà i, llavors, com si fos màgia, s’escoltava la ràdio. En David explica que “la gent s’hi passava llargues estones escoltant programes de ràdio”. Enric Valls fill es va incorporar a la botiga i als 70 van obrir una secció de radioaficionats –per als quals va ser una referència indispensable– i ampliar l’activitat al passeig de Gràcia 126, on van crear una nova secció d’informàtica. Finalment, els grans canvis en el sector van abocar Ràdio Watt al tancament el 2013, però des de llavors la nova Electrònica Watt, gestionada pels antics treballadors, va agafar la torxa i continua l’activitat al Torrent de l’Olla 46.