La gran ciutat, i els seus voltants

per Albert Vilardaga

La primera vegada és inoblidable però la segona, deu anys més tard la sensació torna a ser semblant. Gratacels, vapor sortint de les clavegueres, taxis grocs, parades de hot dogs formen part de l’ADN de Manhattan, que no de Nova York, que és molt més gran i diversa. Era un destí pendent, l’NBA com a excusa, l’amistat com a unió i la ciutat per redescobrir-la en el meu cas. Després d’un vol sense sorpreses vam arribar a l’allotjament, molt cèntric, ideal per un grup d’amics, antagònic a qualsevol habitació romàntica que pugueu imaginar. Ens abriguem per combatre el fred i sortim a passejar, no triguem ni cinc minuts a pagar la primera novatada, a la primera parada de hot dogs en aturem, en demanem un cadascú…i el paguem a preu de guiri que va amb el lliri a la mà. Ens en vam adonar als trenta segons, ja era massa tard, i en cinc minuts arribem a Times Square, el lloc on sempre és de dia, i no sé si hi ha un lloc amb més turistes. La veritat és que és espectacular, però al meu gust també una mica hortera.

Al llarg dels dies vam complir amb el pla previst i el que manen les tradicions de Manhattan: El Rockefeller i la seva pista de gel, l’Empire State, el Madison Square Garden, l’Estatua de la Llibertat, la Zona 0, Central Park o la Gran Estació, estareu farts de veure-ho en pel·lícules i en fotografies, però la veritat és que veure-ho en persona impressiona, sigui la primera, la segona o la setena vegada. Manhattan incita al consum, segurament al consum desmesurat, fins i tot a un que no li agrada especialment anar de compres entra a les botigues encara que sigui només per mirar i a vegades hi descobreix petits museus, i al cap dels dies és molt difícil no comprar en excés, encara que després reflexionis sobre si era del tot necessari.

El que vaig descobrir per primera vegada és la resta de Nova York: Queens, Bronx, Brooklyn i breument Staten Island. Em va agradar comprovar que NY va més enllà de Manhattan igual que Gràcia va més enllà de la Vila. Atractius per a tots els gustos, els més cinèfils descobreixen les naus espacials de Man in Black, els més esportistes Flushing Meadows o el Yankee Stadium. És curiós descobrir la història que descriu algun dels graffitis més emblemàtics del Bronx, passejar per Chinatown i comprovar com t’ofereixen constantment falsificacions que semblen autèntiques o creuar el pont de Brooklyn de nit mentre veus que allò que diuen que Manhattan mai dorm té un punt de cert.

L’excusa era l’NBA al Madison Square Garden i al Barclays Center, objectiu complert, i arrodonit amb un bon partit de la lliga d’hoquei gel. Espero que hi hagi una tercera vegada a Nova York, i si és així segueixo amb la sensació que tornarà a ser inoblidable. L’excusa poden ser els musicals, queda pendent.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *