La poesia que entra pels ulls

No sap parar quieta. Després d’haver representat el passat mes de desembre la peça teatral El fotògraf (i d’haver-la escrit i guanyat el segon premi de teatre breu de la Violeta), Teresa Vergés torna a la càrrega amb ‘Mirades entreteixides’, una exposició que fusiona textos i imatges i que es pot veure aquests dies al centre cívic El Coll – La Bruguera. És clar que ella vol que tingui més recorregut i ja està pensant altres espais on ensenyar-la.

Alguns dels textos pertanyen a fragments dels seus poemes (té dos poemaris, Retalls i Entre supervivents), i d’altres s’ha inspirant en les imatges que ha captat la càmera a través dels seus ulls. L’autora pretén recrear en aquestes obres sentiments que li bullen per dins; sorgits d’experiències personals, de vivències de la gent que l’envolta, d’observar el món com a simple espectadora… i els ha integrant a dins d’imatges escollides, d’entre moltes que té, per la seva singularitat.

L’exposició, segons la seva pròpia autora, “voldria amorosir l’esguard de qui contempli aquestes obres i fer reflexionar amb els seus poemes; o potser només vol crear un espai en el que, cada persona pugui submergir-se fins a on ella, o ell, estiguin disposats a endinsar-s’hi”; vol ser la fusió de l’interior i l’exterior. “Tot investigant sobre poesia visual te n’adones de la varietat i complexitat d’aquesta disciplina, però jo he optat més aviat per la senzillesa, perquè arribi a l’espectador, ho entengui i emocioni”, explica l’autora gracienca.

I com és nova en aquest àmbit artístic, Vergés ha volgut agrair la feina de la Lídia Salas, responsable de la part tècnica per a la realització de les obres. “La idea se’m va ocórrer perquè un restaurant de Ramón y Cajal va obrir una convocatòria per artistes que al final no va quallar”, afegeix Vergés, “però no he volgut abandonar i estic molt contenta amb el resultat final”.

La Teresa Vergés escriu des de fa anys, desgranant la seva sensibilitat en poemes, relats, textos teatrals i contes, com els de la sèrie Amigues espacials, de la que ja s’han editat els tres primers números, dedicats a la Festa Major de Gràcia, el ZOO de Barcelona i a La Sagrada Família. Ha guanyat fins a vuit edicions dels Premis Literaris Vila de Gràcia; col·labora a Ràdio Gràcia en el programa Temps de Música, Temps d’Espectacle, que dona ressò a les activitats teatrals que es presenten a Barcelona i especialment a Gràcia; també pertany al col·lectiu Minerva-Dones creadores de Gràcia. I és precisament amb les Minerva que prepara una altra exposició col·lectiva anomenada Dones i aigua, que s’inaugurarà a finals de febrer a la seu del districte. Doncs això, que no sap parar quieta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *