Sapere Aude

per Lola Capdevila

Atreveix-te a saber, ens deia la Isabel-Clara Simó i no ho oblidarem. Hem començat la setmana amb tristesa en conèixer que no la tornarem a veure, que no la podrem tornar a escoltar, ni abraçar. Hem començat la setmana amb el cor encongit per la seva pèrdua però amb les prestatgeries plenes del seu saber.

Mare, escriptora, lluitadora i valenta fins al darrer alè. Autora prolífica, ens ha deixat un munt de novel·les, narracions, teatre, poesia i articles molt combatius, llegidors i amb un cert punt d’ironia. Un dels temes que va tractar amb delicadesa i alhora amb contundència va ser la violència contra les dones. Sempre atenta al que passava al seu voltant i disposada a dir-hi la seva amb tota claredat, sense subterfugis. Va lluitar per la visibilitat de les dones i les llibertats individuals i col·lectives. No es mossegava la llengua. Va rebre molts premis però el que la feia seguir al peu del canó era l’estimació de la gent.

Alcoiana de naixement i catalana d’adopció, com l’Ovidi Montllor, sempre que podia deixava clar que pertanyia als Països Catalans. Trobo rellevant que la Isabel-Clara i l’Ovidi ens hagin deixat un llegat tan valuós i una petjada inesborrable amb les mateixes armes: la sensibilitat, la paraula i l’estima. Us recordarem sempre. Bones vacances!