Solidaritat i compromís

per Ricard Valentí

La campanya ‘Cap nen sense joguina’ és, juntament amb la recollida solidària d’aliments que vam portar a terme per tercer any consecutiu amb la Unió de Botiguers de Travessera – Casc Antic, una de les accions més destacades on col·laborem en la recta final de l’any i començament del nou. Aquest 2020 ha estat el sisè any en què participem a la iniciativa de la cadena Ser, una campanya solidària radiofònica amb molta trajectòria a la ciutat, que compta amb la participació de nombroses entitats i també de personalitats de la cultura o la música. Nosaltres també hi hem estat. I a l’igual que amb la recollida d’aliments per a les famílies més desfavorides del Districte (que enguany hem superat expectatives i hem pogut ajudar a més persones), la campanya Cap nen sense joguina ha demostrat la capacitat de mobilització de les persones de Gràcia i de tota la ciutat.

Un altre projecte destacat on també hem tingut presència és la iniciativa de l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, en col·laboració amb el Districte, l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia i l’associació Otras memorias (amb Laura Benadiba com a experta), i s’hi han sumat estudiants de primer, tercer i quart d’ESO de l’Escola-Institut Nou Patufet (la xerrada la va fer l’oncle Motos), de l’Escola Sant Josep i de l’IES Vila de Gràcia (aquesta, impartida per l’oncle Ricard Valentí), que han pogut apropar-se a la metodologia que s’utilitza en el món dels arxius sobre la història oral. Durant diverses sessions, els alumnes han pogut experimentar amb simulacres d’entrevistes, reflexionar sobre la importància del context, el pes dels prejudicis i de la creació d’un arxiu d’història oral per mantenir la memòria viva d’un col·lectiu o d’uns fets. Aquest mes de gener el projecte de difusió de la història oral de la comunitat gitana de Gràcia ha continuat amb un taller a l’IES Montserrat Roig, amb una visita a l’Arxiu de Gràcia i un acte final amb tots els joves participants el dia 24, que es reuniran a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster per presentar alguns dels seus treballs i que està obert a docents, col·lectius de recerca i interessats. Les sessions realitzades es poden conèixer al blog Otras Memorias (otrasmemorias.ar), on es poden veure fotografies de les trobades i llegir el programa.

I per últim, el proper dijous 30 de gener, a les sis de la tarda, està prevista la projecció del vídeo document de Jordi Traperho ‘Consciència i Memòria’, a la sala d’actes de l’Ajuntament del Districte de Gràcia. No us ho perdeu.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *