El Pla d’Actuació de Gràcia prioritza educació, mobilitat, habitatge i la nova Vallcarca

Política

Gràcia ja té un esborrany de full de ruta per aquest mandat 2020-2023, que previsiblement tirarà endavant d’una manera menys accidentada que el del període 2015-2019 pel suport ampli que ha rebut en els pressupostos aquesta setmana l’equip de govern de BComú i PSC amb les aportacions d’ERC i JxCat. Tancat a 27 de novembre però no fet públic fins ara, el Pla d’Actuació del Districte, de 23 pàgines, al qual ha tingut accés L’Independent, prioritza quatre eixos principals: mobilitat, habitatge, educació i reordenació del nucli antic de Vallcarca.

El document no revela grans novetats de punt de partida tenint en compte algunes herències assumides de l’anterior mandat com la proposta del pla d’equipaments, la tramitació d’iniciatives d’habitatge públic, la posada en marxa del pla Vallcarca i algunes promeses electorals en mobilitat. Però sí que permet albirar un final de mandat amb el mercat de l’Abaceria acabat, la reforma de Pi i Margall enllestida, el centre cívic de Can Carol i la casa Junyer-Canals en funcionament i l’illa d’equipaments Quiró oberta, per citar alguns exemples rellevants. L’institut Vallcarca dependrà dels temps de licitació i construcció que faci la Generalitat.

El Pla d’Actuació, que es manifesta compromès amb l’agenda de desenvolupament sostenible 2030 i amb la igualtat de gènere, consta de sis eixos: drets socials, emergència climàtica, progrés econòmic, dret a la ciutat, aprenentatges i creativitat, i governança. Però el portaveu de l’equip de govern a Gràcia, Jordi Farriol, ha reendreçat aquesta distribució subratllant quatre blocs principals. En primer lloc, la concreció de noves propostes de mobilitat menys motoritzada “com un aterratge en aquest terreny de mesures d’emergència climàtica”, i aquí s’hi integra el nou pla d’aparcaments per a motos (àrea verda i soterrats), la pacificació d’entorns escolars (el primer, a l’entorn de l’escola Sagrada Família), la reforma de Pi i Margall, i també el nou pla de mobilitat al Coll o les superilles de Grassot, que estaran subjectes a un procés participatiu que inclourà la reforma de la part superior del Passeig de Sant Joan.

En segon lloc, el paquet d’habitatge apareix amb pocs noms i cognoms però s’encapçala per la cessió del 30% de promocions privades i la “lluita contra la gentrificació”, i sí que esmenta un nou espai verd públic al carrer Alzina (conseqüència dels mòduls APROP a la placeta Manuel Torrente) o l’estudi d’usos del túnel de Sant Cugat per generar 400 pisos al nord de Penitents (vegeu número 754); és clar que avançarà la tramitació engegada per fer pisos públics a Kasa de la Muntanya però no tant la modificació del PGM Rambla de Prat-Astúries.

En tercer lloc, el bloc educatiu, bifurcat amb esports, es concreta més amb la construcció de l’escola Teixidores a l’Hospital Evangèlic (ara s’hi suma un institut), l’institut Vallcarca i, en negociació política, l’escola bressol a les casetes d’Encarnació; en aquest paquet també s’hi poden incloure l’illa Quiró, l’espai jove Grassot o la cerca d’un espai per a centre de dia i residència pública per a gent gran.

En quart lloc, amb entitat pròpia per la seva dimensió, el pla Vallcarca, que en aquest mandat concretarà els primers tràmits de reordenació del nucli antic i les primeres obres engegades a Can Carol, però que haurà de construir el segon bloc de reallotjats i l’institut, l’exConsolat, l’anella de serveis i solucionar el pla urbanístic del triangle, a més de desencallar el desacord entre moviments socials i Núñez y Navarro i culminar el debat sobre la Rambla Verda.

Consultats per aquest plantejament, ERC i JxCat, els dos grups cridats a negociar prioritàriament amb BComú-PSC, han coincidit en la bona voluntat inicial, un cop rebut aquest dijous el document i amb el 3 de febrer com a data d’inici del procés participatiu. La portaveu del grup municipal republicà a Gràcia, Olga Hiraldo, ha posat en valor algunes de les partides incloses en els pressupostos com el poliesportiu del baix Guinardó, la gespa del Nou Sardenya i de l’Àliga o el carril bici de Via Augusta per subratllar la seva futura influència al PAD. Més escèptica s’ha mostrat la portaveu dels postconvergents, Sílvia Mayor, que ja ha fet una llista de demandes: “cal treballar un acord per l’MPGM de Rambla de Prat o explorar el solar buit de Pere Virgili per habitatge o gent gran, insistirem en el pavelló de la zona nord i no descartem la tercera planta subterrània d’Abaceria”.

Les propostes principals del PAD

 • Cerca emplaçament per a centre de dia i residència per a gent gran
 • Conjunt d’equipaments Quiró (casal de joves, casal gent gran i casal de barri)
 • Espai Jove Grassot
 • Projecte d’oci alternatiu: Gràcia Zona 0
 • Programa Protegim les escoles
 • Nou espai verd públic de l’Alzina
 • Debat veïnal Avinguda Vallcarca Verda
 • Pla de Centre de Distribució Urbana
 • Pla d’aparcaments de motos
 • Adquisició baixos de protecció oficial comercials (Park Güell)
 • Mercat de l’Abaceria amb nou espai d’economia col·la­bo­ra­tiva
 • Renovació escales mecàniques barris muntanya
 • Reforma Pi i Margall
 • Estudi dels usos del túnel de Sant Cugat (possible habitatge Penitents)
 • Pla estratègic de gossos
 • Construcció escola Teixidores, institut Vallcarca i escola bressol Encarnació 13-17
 • Pla de refugis
 • Casal de barri Can Carol
 • Processos participatius Jardí del Silenci i Passeig de Sant Joan