Francisca Rius i Sanuy

per Conxa Garcia

El novembre passat es va poder veure a La Violeta l’exposició dels dibuixos de la Francisca Rius, veïna de Gràcia des del 1927 i una de les dones rescatades de l’oblit a través del llibre Dones de Pes. Cal dir que els seus néts han estat una peça cabdal en la recuperació de l’obra de la seva àvia. Van redactar la seva biografia, van cedir-hi els dibuixos exposats i el dia de la inauguració, a més, van presentar la reedició del seu Diari íntim. La Francisca Rius (1891-1967), fou dibuixant i escriptora, autora d’un dietari durant la Guerra Civil a Barcelona. Va estudiar a La Llotja, un fet poc habitual en una noia en aquella època. Va guanyar diversos diplomes i premis i el 1914 guanya la Medalla de plata de l’Acadèmia Provincial de Belles Arts i un premi extraordinari per treballs de pintura decorativa de l’Ajuntament de Barcelona. La revista Feminal li dedica un article titulat Una artista de Mèrit. De seguida fa de professora i el 1920 entra com a professora d’arts aplicades a l’Institut de Cultura de la Dona dirigit per la Francesca Bonnemaison.

Malgrat les vicissituds de la seva vida no va deixar mai de dibuixar, ja que, per a ella, era una necessitat. Els seus dibuixos tenen un caire modernista. Ara s’hi posarà una placa que la recordi, a la casa on va viure.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *