Converses amb el nou govern de Gràcia (I)

per Assemblea Pensionista de Gràcia

El passat 13 de desembre l’Assemblea Pensionista de Gràcia (APG) es va reunir amb diversos membres de la Comissió de Govern del Districte de Gràcia, entre ells el Regidor Eloi Badia, conselleres i gerent de l’Ajuntament. Volíem presentar el nostre col•lectiu al nou equip de govern i explicar quines són les necessitats de la Gent Gran del Districte i les nostres demandes.

En primer lloc, vàrem explicar la nostra trajectòria, amb la Marea Pensionista de Catalunya (MPC), amb la seva Coordinadora de Barcelona i amb la COESPE (Coordinadora Estatal per la Defensa de les Pensions Públiques), així com la taula reivindicativa que defensem cada dilluns a la plaça Universitat, a les 10 del matí des de fa més de dos anys.

Per tant, no només participem a les lluites que convoca la Marea Pensionista en defensa del Sistema Públic de Pensions sinó també en les que es realitzen a Gràcia per respondre a les necessitats de la Gent Gran de Gràcia i donant suport als diferents col·lectius i entitats que lluiten per les diferents reivindicacions de temes socials (habitatge, salut, mobilitat, cures, serveis socials, etc.)

L’APG, des del nostre inici, ha participat en les diferents accions que s’han fet a Gracia per reivindicar:
• Els Centres de Dia i residències públiques per a la gent.
• No al copagament i taxa catalana de depeses de les receptes mèdiques!
• Les avaluacions mèdiques de l’ICAM que molt sovint neguen una pensió a persones malaltes.
• La lluita per aconseguir el CUAP de Gràcia, unes urgències 24 hores al nostre barri.
A la reunió vàrem exposar les necessitats que, al nostre entendre, tenim la Gent Gran de Gràcia.

Centres de Dia públics per a la Gent Gran
El Districte de Gràcia té actualment un total de 4 Centres de Dia, dels quals només un és de caràcter públic amb només 32 places públiques per a una població de més de 26.000 persones.

L’any 2016 es van presentar 6.000 signatures a l’Ajuntament reclamant un nou centre de dia. Aquesta demanda es va reflectir en el Pla d’equipaments i es va traslladar al Ple de l’Ajuntament, però fins el moment actual no hem tingut cap resposta.

Per l’APG, la reivindicació del centre de dia de titularitat i gestió pública és un dels nostre objectius prioritaris. Volem que l’Ajuntament informi sobre els espais disponibles per poder-lo construir.

Més Residències públiques per a la Gent Gran
Una altra de les reivindicacions importants de l’APG és l’increment de residències de titularitat i gestió públiques. Actualment, el districte de Gràcia té 17 residències per a la Gent Gran en total, de les quals només una és pública. Hi han 588 places públiques, però tenim una llista d’espera de més de 850 persones.

Gràcia és el 3r districte amb major concentració de sol·licituds de residències per a la Gent Gran. La previsió és que el nombre de persones grans a Gràcia augmenti. L’Ajuntament i la Generalitat han de treballar conjuntament per planificar urgentment la construcció de noves residències.

També lluitem per altres formes d’habitatges diferents a les residències. Creiem que cal oferir a la Gent Gran, i sempre que sigui possible, alternatives residencials més humanitzades i personalitzades com per exemple: apartaments públics de lloguer assequible amb serveis comuns compartits, apartaments tutelats per a la Gent Gran.

Millora dels Serveis d’Atenció Domiciliària
El Districte de Gràcia té un nombre important de veïns i veïnes grans amb pensions baixes, en molts casos dones que viuen soles, i tenen problemes d’autonomia reduïda.

La titularitat i la responsabilitat de la prestació del Servei d’Atenció Domiciliària són públiques però la provisió del servei pot fer-se directament des de l’Ajuntament o externalitzar-la a empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *