Desnonament de l’església a la casa on va viure Abel Paz

No hi ha setmana que a Gràcia no es negociï, s’aturi o s’executi un desnonament mentre alhora hi ha una constant dinàmica de reformes, compra i venda de pisos, arribada i adéu de veïns. L’Oficina d’Habitatge o el Districte n’informen puntualment. No hi ha cas que no faci mal perquè deixa a persones sense casa, però hi ha episodis amb més pòsit històric pel lloc on es produeixen: aquesta setmana, per exemple, Llar de Pau, l’obra social de la Companyia de les Filles de la Caritat, ha volgut posar fi a les ajudes que oferia a la Siham i la seva família, tres menors i dos adults, en un pis tutelat ubicat al carrer Verdi 109, 3r 1a. El desnonament, de moment, s’ha ajornat.

L’adreça crida l’atenció dels lletraferits, com Fernando Casal, històric dirigent veïnal de la plaça Lesseps i autor del llibre Geografia de Abel Paz (Ediciones Libertarias, 2019). Justament en aquell pis hi va viure durant bona part de la seva vida el referent llibertari, en aquell 3r 1a “que ell i els seus amics anomenaven la Pensión Verdi, perquè per allà hi passava tothom”, diu Casal. Abel Paz va acabar els seus dies dos replans més avall, al pis principal de Verdi 109, on s’hi va traslladar per problemes de mobilitat: era el 13 d’abril de 2009 quan un amic seu, Mariano Maturana, que li portava els diaris i l’ajudava sovint, va trobar-lo quan acabava de patir un atac de cor mortal.

Deu anys llargs d’aquests fets un grapat de manifestants s’han trobat aquest dijous per protestar pel procés de desnonament de la Siham i els seus. En un comunicat l’Oficina d’Habitatge ha denunciat les “coaccions” que patien els inquilins per part de Llar de Pau, amb renovació de contracte cada tres mesos i violacions del dret a la intimitat, amb el personal accedint al pis lliurement i sense permís. La versió de Llar de Pau sobre els fets té una òptica sensiblement diferent. “La família estava dins d’un programa d’acollida per a famílies en extrema vulnerabilitat i, un cop la seva situació ha millorat, hi ha altres famílies que esperen”, ha apuntat un portaveu. El pis tutelat es troba en règim de lloguer, que assumeix l’entitat.•

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *