La miliciana Marina Ginestà ja reviu a la mitgera de Dones del 36

El llarg procés de remodelació de la mitgera gran de Dones del 36, la que toca al carrer Santa Àgata, i que després de molts canvis l’Ajuntament va decidir que estigués presidida per una imatge de la miliciana Marina Ginestà ja és a punt de quedar enllestit. Aquesta setmana, després d’una aturada d’obres en els dies de la tempesta, ja s’han completat les lames retallades que deixaran entreveure la icònica estampa de la resistència durant la Guerra Civil a Barcelona.

La solució que permetrà aquesta il·lusió òptica, tal com es va detallar en el projecte tècnic, consisteix en aquestes lames retallades de manera irregular amb làser i una tècnica halftone i farcides pel darrere amb vegetació. La resta de la paret s’omplirà amb 230 gabions amb barres d’acer on arrelarà la vegetació i 31 plaques fotovoltaiques que es connectaran a la nova xarxa pública d’electricitat. L’Ajuntament calcula que les plaques produïran 9.540 KWh anuals. L’espai de jardí vertical inclou també un mural artístic.

L’aterratge de la miliciana a Dones del 36 es concreta després de gairebé tres anys de tràmits i no ha estat exempt de polèmica. Primer, un concurs d’idees plantejat en la Setmana d’Arquitectura de 2017 va fer una tria entre 21 opcions presentades a 6 per a la votació final. Entre el 24 i el 26 de maig, 379 persones van votar les sis propostes en unes carpes a la plaça i van donar un 34,6% de suport a la proposta Generació malva, una mena d’onada entrant a plaça amb talussos verds de gespa fresca.

L’Ajuntament va descartar la guanyadora el març de 2018 per manca de pressupost i va proposar un mur verd amb grafits de suport. El Districte va demanar la col·laboració de l’ICUB per fer l’encàrrec a diferents artistes i va parlar amb els veïns. L’opció de la miliciana Marina, una de les sis a votació però sense suport suficient, va tornar a agafar força, però sense els sacs de sorra que s’hi proposaven com a seients.

Encara l’abril de 2019 l’Ateneu Llibertari del Poble-sec va voler esmenar el projecte perquè la miliciana Marina no va lluitar al front.

Maig 2017. Sis de 21 idees surten seleccionades per a la mitgera. Una votació popular elegeix ‘Generació malva’

Març 2018. L’Ajuntament tomba la guanyadora per alt pressupost i aflora l’opció de la miliciana.

Abril 2019. L’Ateneu Llibertari del Poble-sec esmena sense èxit la proposta perquè la miliciana no va lluitar al front

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *