Dues actrius i 500 paraules

Cultura

Confien en el públic jove i en una mirada més acostumada a nous llenguatges i narratives. A Ginebra Vall i Cintia Ballbé no els fan por els reptes. Prova és la creació de la seva companyia Incautas Project, i la primera peça nascuda d’aquest projecte que s’estrenarà a la sala Atrium el proper 7 de febrer: Vale, vale, vale és una obra de teatre híbrid on dos actrius tenen només 500 paraules per expressar tot el que han de dir-se l’una a l’altra. Teatre parlant de teatre, ficció i no ficció, participació i complicitat amb el públic, un espai de joc i experimentació. “És com una partida de Party&Co”, resumeix Ballbé.

Sobre la recerca de nous registres escènics també ha jugat un paper clau el director i dramaturg de l’obra, Alejo Levis. “No arriba a ser comèdia ni tampoc un drama però té tocs còmics, vaja, com la vida”, assegura la Ginebra. Asseguren que l’Alejo ha estat “molt pillo” perquè les ha obligat a mantenir-se despertes i actives en tot moment.

Segons les seves autores, Incautas Project va néixer a partir de la necessitat d’explorar formes escèniques i audiovisuals, a través del cos i la identitat femenina, a la recerca d’un espai de trobada, diàleg i experimentació més enllà de la subordinació tradicional de l’actriu.

L’associació va ser acollida com a projecte en residència a la barcelonina Nau Ivanow, fet que va representar un recolzament “impagable” per garantir el desenvolupament de la companyia. I ara, després d’un procés “de cuina lenta”, com diuen les joves actrius, per fi veurà la llum a Vale Vale Vale. Durant aquests dos anys de creació, també s’han dedicat a la programació artística i multidisciplinar de la primera edició de l’esdeveniment Cruixent, a l’espai Espronceda de Barcelona. Se suma l’experiència en altres sectors com l’audiovisual, on la companyia ha dirigit un curtmetratge experimental anomenat Lemon Hype, sobre la cultura moderna del excés, que es troba en fase de distribució.

I gairebé sense parar, al març estrenaran la seva segona obra, Amor lejos (una mena de continuació de Vale, vale, vale) a La Gleva, una creació pròpia amb el mateix equip i una línia similar, però no continuada, per parlar sobre l’amor lluny de l’amor.