Gràcia disposarà de 6 milions de pressupost participatiu després dels 150.000 euros del 2017

Gràcia va estrenar-se ara fa dos anys de manera discreta en el món dels pressupostos participatius amb uns testimonials 150.000 euros que van servir per impulsar petits projectes com un laboratori d’arts escèniques per a adolescents (24.000 euros), un mapatge i rutes d’economia social i solidària (24.000 euros) o el projecte Cuidem les cuidadores (14.000 euros), entre altres. Dos anys després d’aquella prova pilot, feta també a l’Eixample, l’Ajuntament ha decidit en aquest inici de mandat el salt a la resta de districtes amb una partida ja gruixuda de 75 milions, dels quals a Gràcia n’hi pertocaran 6, atenent a criteris de població, densitat, esperança de vida o renda familiar disponible.

En aquell procés anterior, de discreta repercussió, fins i tot d’acusacions d’alguns sectors polítics al govern d’haver mobilitzat les seves bases i entitats afins, els òrgans de debat triats van ser específics i poc concorreguts; en aquesta línia, l’estratègia ha canviat ara i l’equip de govern de BComú-PSC activarà el debat dels pressupostos participatius aprofitant els consells de barri per recollir aportacions veïnals. El procés també es viurà on line a través del portal decidim.barcelona i s’acabarà, com ja es va fer fa dos anys, amb una votació per establir prioritats i projectes amb més base social.

Almenys dos barris implicats. Cada veí més gran de 14 anys pot fer fins a deu aportacions amb pressupostos valorats entre els 50.000 i els 2 milions d’euros al voltant d’àmbits com la reforma d’equipaments públics i infraestructures, la construcció de petits equipaments (pistes esportives, punts verds, espais infantils, per exemple), la reurbanització d’espais públics o la instal·lació de mobiliari urbà i les infraestructures tecnològiques.

L’Ajuntament limita enguany les propostes a inversions però n’exclou grans projectes com la compra d’habitatge per a ús públic o la instal·lació de parades de bus o bícing. En el cas de Gràcia s’hi han de veure implicats almenys dos dels cinc barris del districte. Cada barri, de fet, celebrarà aquest febrer i març una primera sessió del seu consell amb el pressupost com a punt principal (Vila de Gràcia 19 de febrer, Grassot 25 de febrer, la Salut 27 de febrer, el Coll 4 de març i Vallcarca 12 de març). El procés se sotmetrà a votació es desplegarà en fase de debat fins al 17 d’abril i des d’aleshores i des del 26 de maig i fins al 7 de juny es faran les votacions finals.

Tres sessions temàtiques del PAD. El debat principal del Pla d’Actuació també es viurà als consells de barri que recolliran les propostes participatives, però en aquest cas el calendari és més extens i contempla fins i tot sessions temàtiques de clima (24 de febrer), gentrificació (18 de març) i futur del Jardí del Silenci del carrer Encarnació (28 de març).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *