Un país no apte per a gent racional

per Valentina Baratti

Cada dia vint-i-cinc milions de persones recorren de cap a cap una de les ciutats més grans del món. Ciutat de Mèxic es fa de dia abans que el sol, les seves dotze línies de metro es mouen pels subterranis de l’urbs, acollint milions de passatgers cada dia. Les dones, si volen, poden anar en vagons separats, pintats de rosa, sota el lema assetjament zero. És que de vegades els vagons van tan plens que no es pot ni respirar, i tan estret que és tot un desafiament baixar-se. No obstant això, la gent no es queixa. “No hay de otra”, és el que més he escoltat quan he preguntat els meus dubtes d’europea compromesa. La gent treballa, treballa i treballa. Moltes hores, en dues o tres feines diferents, i sense poder arribar a fi de mes. Menys treballes, més diners tens, així és, els rics treballen menys hores i guanyen molt. Són inabastables, aïllats de la resta de la societat. Mentre la classe mitjana va desapareixent cada vegada més.

Injustícia social i laboral, però hi ha alguna cosa que uneix a tots, alguna cosa omnipresent: els tacos. Tacos al pastor, de barbacoa, de cistella, de carnitas, campechanos, de guisat i etc… Una llarga i infinita llista de truites amb carn, totes iguals per als ulls estrangers. Però tot un ritual per als mexicans. És que aquí es menja les vint-i.quatre hores. Les planxes estan sempre calentes i els paladars preparats per enchilarse, el propòsit últim de cada àpat. Un país altament surrealista, no apte per a gent racional.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *