‘Asim, viatger del món’

L’escriptora i bibliotecària gracienca Glòria Gómez de la Tia acaba de publicar Asim, viatger del món, un conte il·lustrat per Sandra Aguilar, i editat per Salvatella, històrica editorial de la Vila. El text i la il·lustració estan al servei d’una història on els valors són el principal missatge: respecte, tolerància, diferència i amor. Amb una llarga trajectòria que va més enllà de la literatura infantil i juvenil, l’escriptora proposa ara la història de l’Asim, un jove observador i curiós que vol aprendre-ho tot. Ha caminat per tants països, per tants indrets, que la seva pell s’ha tornat blava; un viatge increïble al voltant del món que convida a la refl exió de grans i petits i un camí que l’autora vol seguir explorant. Un gran llibre amb il·lustracions magnífi ques i un text delicat. Aquí en va una mostra.

“Els contes infantils no han de ser simples; han de transmetre valors”

Com va arrencar el projecte? D’on va sortir la idea de fer aquest conte?

A la meva feina com a bibliotecària veig molts llibres infantils que són massa senzills, en el sentit que no cal simplifi car tant, i es poden escriure contes amb més con-tingut o incidir més en el tema dels valors. Tenia moltes ganes de compartir això amb els infants.

Però també pot ser un llibre per a totes les edats.

Quan vaig estudiar la carrera em van ensenyar que amb un llibre infantil els més petits entenen una cosa, els que són una mica més grans, entenen més idees, i els adults fan les seves interpretacions acord amb la seva maduresa. Aquí vaig descobrir que em volia dedicar a la literatura infantil i juvenil, però comparteixo la idea que poden ser per a tots els públics. Precisament, l’editorial no ha posat l’edat del conte de l’Asim, com m’havia passat en anteriors títols.

Hi ha una clara aposta per la il·lustració. Ho volies així des del principi?

Em feia molta il·lusió aquest format, on els dibuixos ocupen tota la pàgina, de fet van de banda a banda, amb tapa dura, el clàssic il·lustrat. S’estan fent coses amb molta quali-tat en aquest àmbit.

Quins valors has volgut transmetre?

L’entesa entre totes les races, la no discrimi-nació pel color de la pell i l’amor cap a les persones. És un llibre que es pot compartir en família.

Voldràs seguir explorant aquest format?

Vull seguir aquesta via i totes. La literatura infantil és el que més m’agrada i trobo que és un camp molt ampli, gens limitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *