El president dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, serà el pregoner de Sant Medir

Societat

Gairebé com una esmena a una anomalia per la similitud estructural d’utilitzar cavalls com a un dels símbols de la festa, Sant Medir tindrà enguany com a pregoner el principal portaveu de la festa dels Tres Tombs, el president de la federació catalana i de la federació de Sant Antoni, Andreu Bernadàs. L’acte es farà el 23 de febrer a les 12.45 hores des de la balconada de plaça de la Vila. El president de la Federació de Colles de Sant Medir, Josep Antoni Torralba, ha volgut remarcar el coneixement que té Bernadàs també de la festa gracienca.

Bernadàs, a preguntes de l’Independent, ha remarcat l’alegria amb què ha rebut la proposta de Sant Medir, per l’amistat que hi ha entre els dirigents i festers dels dos esdeveniments. “Sempre que podem, uns i altres anem a les respectives convocatòries”, ha apuntat. Sobre el pregó, Bernadàs fa broma advertint que ja té més de dues hores de discurs preparat, però que l’eix de les seves paraules serà el fet que “no s’entén l’evolució de la societat sense els cavalls”.

Tal reflexió, en un moment que els grups animalistes han pressionat sobre els Tres Tombs i que les directives europees limiten cada cop més algunes celebracions de cultura popular, porta a Bernadàs a admetre que “ja ho intenten” els que volen posar límits a aquestes festes però tant Sant Medir com els Tres Tombs “són festes amb unes arrels molt profundes”. “Els millors animalistes del món som nosaltres”, assegura, alhora que creu que s’ha de distingir entre l’animalisme que té a veure amb els animas domèstics, el de la ramaderia inclusiva i el dels cavalls. “Quan una persona decideix tenir un cavall i cuidar-lo tot l’any, s’esdevé una relació personal”, afegeix.

Sant Medir, en tot cas, serà el 3 de març, amb l’any sabàtic de la Jovenívola i el retorn de la Humorística com a principals novetats. En el capítol d’aniversaris rodons, la colla Els Tivats celebrarà enguany els seus 50 primers anys.