La Kasa de la Muntanya replica Dones del 36 amb una altra miliciana

Marina Ginestà no és l’única imatge simbòlica de la Barcelona revolucionària de l’estiu de 1936. Una d’igualment icònica, sense nom conegut, és la retratada per Antoni Campanyà davant de la caserna del Bruc o en aquell moment caserna Bakunin, quan va ser presa per una columna de l’Hospitalet. L’artista visual Roc Blackblock, amb 20 anys de trajectòria, acaba d’estampar un gran mural a la façana lateral de la Kasa de la Muntanya amb aquesta imatge i el lema BCN Antifa. “Pintar una imatge amb una història com aquesta ha pres una especial significança al fer-ho a la Kasa de la Muntanya, una antiga caserna de la Guàrdia Civil okupada el 1989, i que porta 30 anys alliberada”, ha dit l’autor.

Com va sorgir la idea?
Han estat uns fets encadenats. La coordinadora antifeixista de Madrid va convidar els col·lectius militants de l’Estat a fer un mural en memòria de Carlos Palomino, el jove antifeixista de Vallecas assassinat per un militar. Vaig fer una intervenció a Can Batlló i la gent de la Kasa també va proposar el seu espai. Vam pensar una peça tenint en compte la complexitat i la dimensió de l’espai amb la voluntat de trobar també un símbol antifeixista.

Com ho vas afrontar tècnicament?
No era un projecte fàcil, i vaig demanar assessorament a gent que es dedica a treballs verticals. El més interessant és que el projecte sorgeix dels moviments autònoms i que s’està treballant la memòria.

Per què la tria d’aquesta altra miliciana?
Curiosament Marina Ginestà era una de les opcions, però vaig tenir en compte l’altra, la de Campanyà, pel fet de transmetre el temps real, que era una miliciana anarquista i que tenia una aparença de dona obrera, una treballadora, una veïna que prenia les armes; no complia amb els estereotips de ser jove i guapa.

L’Ajuntament ha aprovat reformar Kasa de la Muntanya amb habitatge públic. Pot ser que el teu mural sigui efímer?
Tinc constància del projecte, però si hi hagués una previsió en els propers sis mesos, no l’hagués fet. Feina feta no fa destorb i la meva filosofia ha estat exterioritzar a la façana lateral el que hi ha a dins de Kasa de la Muntanya. Hi encaixa perfectament.

Marina Ginestà, a punt el 7 de març. L’estrena de la mitgera de Dones del 36, amb la imatge de la miliciana Marina Ginestà en grans dimensions, serà un dels actes principals, i allà, dissabte 7 a les 12h, s’hi llegirà també el manifest de la diada. El comitè de Gràcia pel 8-M també farà la coreografia El violador eres tu el dia 6 a la tarda a la Virreina.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *