Zinemaldia.cat celebra quinzena edició amb onze films a tres espais i la secció oficial als cines Girona

Cultura

El festival de cinema basc Zinemaldia.cat es tornarà a donar a cita a Barcelona per celebrar els seus quinze anys de trajectòria. El programa, que inclou onze films, arrencarà aquest divendres 21 de febrer a Gràcia amb la projecció del documental Zauria(k), pel·lícula que tracta les malalties mentals des d’una perspectiva feminista. També als Girona, que acullen la secció oficial a concurs, es projectaran els documentals Urpean Iurra (23/2), Hiru uhinak (28/2) i Ez eskerrik asko! (29/02); tots ells amb la presència dels directors. A la sala gracienca també es podran veure dues de les millors obres de ficció més recents: Soinujolearen semea’(23/02) i Agur Etxebeste (01/03). Pel que fa a cinema d’animació, el cartell inclou una projecció matinal amb Lur eta Amets (23/02). Altres cites destacades del festival tindran lloc al Centre Cultural Euskal Etxea, on el punk protagonitzarà l’activitat del 27 de febrer, amb el passi de Generación anti todo i Los demenciales chicos acelerados. Euskadi y tal, amb la presència dels directors Iñigo Cobo i Kikol Grau. I dimarts 26 el programa es trasllada a l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes amb el documental sobre l’Acadèmia Basca de la Llengua i el debat posterior sobre el procés d’unificació de l’euskera.

‘Al final de la vida’
L’agenda cinèfila inclou com a data especial el 26 de febrer, quan es projectarà en un únic cinema i amb dues sessions (18 i 20 h) Al final de la vida, el documental signat pel director barceloní Carlos Benpar, on homenatja la seva mare i el món del cinema.

Al final de la vida s’ha projec­tat, en anteriors ocasions, a la Fil­mo­teca de Catalunya, a la Filmoteca de Va­lència, a la Filmoteca Fran­cisco Rabal de Múrcia, al cine Comedia de Bar­ce­lona o a l’auditori de l’Academia del Cine Español, a Madrid. El 2008 va tenir un passi especial a la Semana de Cine de Valladolid i també es va poder veure als Casablanca Gràcia. Aquest any els Texas tornen a acollir aquesta projecció especial; es va fer el 2018 i el 2019 a les sales Rovira-Beleta i la Bigas Luna, i ara és el torn de la sala José Luis Guarner, referent en la història de la crítica de cinema.

Rodat pocs mesos abans de la seva mort, la mare reviu la vocació cinematogràfica del director, avivada des de la infància, a la vegada que narra la seva pròpia història personal entregada totalment al seu fill.