‘La meva Gràcia’ des dels ulls de la inclusió

El punt de trobada és a Jardinets perquè avui l’itinerari previst descobrirà alguns edificis d’interès (i no només arquitectònic) del carrer Gran. La Raquel Jiménez s’encarrega d’explicar la història de Casa Fuster, tot i que la història que hi ha darrera d’aquest grup de guies és igual d’interessant. Ella, juntament amb d’altres companys de Salut Mental Gràcia, ha participat a l’activitat comunitària ‘La meva Barcelona’, un programa per formar-se en temes d’història, cultura i patrimoni de la ciutat, i al mateix temps desenvolupar habilitats de comunicació. Parlar en públic, ja se sap, no és fàcil. Xavier Mingorance, professor de Turisme a la UPF, s’ha encarregat d’acompanyar-los en tot el procés, des de buscar les dades, redactar els textos i fer les fitxes, o acomodar-los el micro i com dirigir-se al públic. “La finalitat del projecte és que les persones participants coneguin la ciutat i la facin seva, que reconeguin els espais com a propis i que també puguin compartir d’una manera activa i com a protagonistes el que han après amb persones d’altres col·lectius”, explica Judit Sanjuan, sotsdirectora del Grup Atra i coordinadora del programa. Apoderament, autoestima, sentiment de pertinença i integració social. Tot això hi és mentre l’Eva explica, davant la Casa Carles Casades com un jove Pau Casals tocava a les nits per quatre pessetes (“una petita fortuna”) fins que el va descobrir Isaac Albéniz. “Els punts escollits són per les històries que hi ha darrere, per fets curiosos que descobrim i que són els que agraden a la gent”, assegura el Xavier, que recorda el dia que es van trobar -fent la ruta de la Gràcia rumbera- amb un familiar del Moncho que els va explicar un munt d’anècdotes.

Al final d’aquesta cinquena edició de ‘La meva Barcelona’ (i a punt per començar la sisena) s’hauran realitzat 35 visites guiades. Pel programa han passat 31 persones (moltes d’elles repetidores) i diferents col·lectius han realitzat les visites: AcidH, nens i nenes de P5 de la Salle, el Club Social Salut Mental o Llars Residència.

La ruta d’avui acaba a la plaça Trilla, que aviat serà Sant Medir. I es reparteix una enquesta per conèixer l’opinió dels participants. Tots semblen molt satisfets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *