Felip centra i Serracant marca

per Albert Benet

Si en Pitxitxi té un bust a San Mamés, és just que en Serracant tingui una placa al camp de l’Europa que recordi el seu gol”, afirma amb satisfacció Josep Maria Felip, soci número 7 del club gracienc i impulsor de l’homenatge al primer golejador del camp del carrer de Sardenya. Feia temps que aquest soci estimat per tots reivindicava una placa que recordés l’esdeveniment històric que va suposar el retorn del club a la normalitat després de la guerra i la pèrdua del camp del carrer de la Providència.

Comparar el migcente de l’Europa Carles Serracant amb en Rafael Moreno “Pitxitxi” (1892-1922), davanter de referència de l’Athletic Club en la primera dècada del segle passat, és molt agosarat per part de l’entranyable Felip. Però el Grup d’Història Ramon Vergés i la junta directiva li han donat la raó en la necessitat de mantenir viva la memòria històrica d’un fet irrepetible com va ser el gol inaugural del terreny de joc europeista. Un camp, que malgrat les incomptables agressions urbanístiques i la seva reconstrucció d’ara farà 25 anys, es manté entre els carrers de Sardenya i Pau Alsina, com aquell 1 de desembre del 1940.

La vinculació d’en Serracant amb l’Europa es remunta al març del 1936. Aquell mes va fitxar pel club gracienc procedent del Badalona, aleshores equip de 2a divisió (quart classificat). Ell, conjuntament amb un altre exbadaloní anomenat Serra, va reforçar un Europa que entrenava el gran Cándido Mauricio “Maurici”(també exBadalona). Segons va publicar el Mundo Deportivo, el migcampista badaloní va debutar amb l’Europa el dia de Sant Josep del 1936 en una partit amistós contra el Sabadell (3-5) i uns dies més tard es va estrenar en la Lliga catalana al camp del l’Horta amb victòria gracienca (1-3). L’esclat del conflicte bèl·lic però va estroncar la seva projecció esportiva i la de l’Europa. Se sap que va formar part del Comitè d’Incautació del club europeista a partir del setembre del 1936 i que va lluitar contra l’exèrcit franquista a Madrid, Belchite i l’Ebre, segons recorda el seu fill. Però d’aquells anys de combat mai no en van parlar gaire a casa. Segons recull un article de Xavier Vidal en “L’Escapulat” número 112, Serracant va jugar alguns partits amistosos en una selecció de la Marina espanyola durant el 1938. Una dada que la família de l’exjugador desconeixia però que pot tenir relació amb la seva participació en varis partits de futbol jugats per un combinat de refugiats catalans i espanyols al sud de França el 1939. “El pare ens va parlar d’uns partits que va jugar a Besiers i altres poblacions essent membre d’un equip de refugiats d’Argelès”, afirma el fill.

L’exili del jugador escapulat va ser curt ja que el mateix any 1939 va poder retornar a Catalunya i reincorporar-se a la disciplina del club gracienc, que era entrenat un altre cop per en “Maurici”. La segona etapa de Serracant a l’Europa va cloure el 1942 i d’ell en recordarem sempre el gol que li va marcar al Granollers de la mateixa manera que seguidors de l’Athletic Club recorden el gol que en Pitxitxi va anotar contra el Racing d’Irún (1-1) el 21 d’agost del 1913 en l’estrena de la catedral bilbaïna.

L’enyorat Ramon Vergés mai no va oblidar en Serracant. Prova d’això és la dedicatòria que va escriure en el llibre “Sardenya: 50 anys d’europeisme”,que va el 1994 va regalar a la vídua del primer golejador del camp gracienc. Avui revivim el gol del Serracant gràcies a la centrada precisa que li ha fet en Felip.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *