Cafè de veïns

per Albert Balanzà

Oskar Schindler, cap al final de la pel·lícula, sap que arriben els nazis a la fàbrica. Són els últims dies de la guerra i alguns tenen ganes de fer terra cremada. Convoca els treballadors en una gran sala i ell puja en una passarel·la. Aleshores fa entrar els militars i els adreça unes paraules que diuen més o menys així: “Durant molts anys m’he aprofitat dels jueus, sóc membre del Partit Nazi; sóc un criminal. Aquí els tenen, els meus treballadors. Poden matar-los, hi són tots. O poden marxar a casa”. Hi ha uns moments de dubte, de sang glaçada, fins que un soldat jove marxa i, darrere, la resta, menys un dels caps, que aguanta uns segons, i finalment també marxa. Schindler obre aleshores molt els ulls mirant el seu gestor a la fàbrica, Itzhak Stern.

Sempre em ve al cap aquesta escena quan, en un moment d’humor macabre (perdonin, lectors), faig d’Oskar Schindler i a tomb de la gentrificació de Gràcia, també dic en ple debat en qualsevol taula. “Sóc de la primera gentrificació que va patir Gràcia, a mitjans dels 90; sóc un criminal”. M’ho vull fer perdonar explicant en aquest setmanari quins són els nous episodis, sagnants, d’expulsió de centenars de veïns, d’abusos impunes de fons voltors, de preus insultants de noves promocions. També ho intento combatre cuidant els meus veïns, els més antics del meu bloc, ara que ja en queden poquets dels de renda antiga i tota la finca és un niu de pols de pisos que es parteixen i de cartells que posen preus que tripliquen els d’aquella primera gentrificació.

La setmana passada vam fer un cafè de veïns a casa. En Pedro vol marxar i ja fa uns dies que s’està en una residència. En tres dies ja li ha agafat de tot, certa depressió. Hi cabem tots els veïns, els històrics i nosaltres, a la galeria, al voltant d’una taula de 2 x 2. Quatre gats, de quatre pisos diferents. Li hem dit al Pedro que no se’n vagi, que no hi fot res pagant 2.500 euros en una habitació compartida. Que agafi algú que el cuidi. Que resisteixi. Que li farem costat. Que ja hi ha massa criminals a Gràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *