El desacord en la desafectació de Rambla de Prat propicia una nova operació immobiliària

Cada tres mesos, i amb un retard considerable, la gaseta municipal de Barcelona fa públiques les llicències d’obres majors atorgades per l’Ajuntament. Hi ha tota mena de projectes, principalment en els últims temps en el cas de Gràcia partició d’immobles i conversió de baixos comercials en habitatge, però encara hi ha projectes privats d’una ambició considerable que poc a poc van canviant la fesomia dels barris. Entre juliol i setembre de 2019, per exemple, segons els anuncis oficials fets públics la setmana passada, hi ha notificats casos coneguts com l’enderrocament de la Torreta d’Escorial, on s’hi preveu aixecar un edifici arran de façana (vegeu número 772), però també altres menys sabuts com un nou projecte a Alegre de Dalt 75, en una actual planta baixa, a tocar de la nova promoció immobiliària on hi havia fins fa poc el casalot de Balcells 26, o també la reconversió d’una fàbrica al carrer Maignon 20. O la llicència obtinguda ja per Urbania International a Sostres 6, al solar on fins al juny de 2017 hi havia el convent de la congregació de Cristo Rey, i ara s’hi faran dos edificis amb piscina.

El cas més cridaner d’aquesta nova remesa, no obstant, és el projecte de Travessia Sant Antoni 12, considerat de “gran rehabilitació” per l’anunci oficial i de creixement d’habitatges en una finca que està inclosa en el pla de desafectació de Rambla de Prat i la reordenació del quadrant que formen Astúries, Montseny, Travessia Sant Antoni i Àngel. L’edifici estava previst d’enderrocar perquè se n’aixequés un de més estret d’habitatge social que alhora ampliés la plaça, però el desacord amb els veïns ha permès atorgar la llicència.

Aviat farà sis anys que l’Ajuntament va aprovar inicialment la desafectació de 107 habitatges i 12 locals del planejament que l’any 1976 preveia l’allargament de Rambla de Prat cap al nucli històric de Gràcia. Tots eren pisos dels carrers Gran, Travessia Sant Antoni i Jaén, el carrer que sorgeix de la placeta Anna Frank i que arriba a Torrent de l’Olla per darrera del Teatre Lliure. Encara el 2009 l’Ajuntament es plantejava els enderrocs arran d’un encàrrec al bufet d’aqruitectes Bayona i Valero (vegeu número 530).

Però aquells dos moviments es van considerar superats pel nou govern d’Eloi Badia, que en el passat mandat hi va voler introduir canvis importants, com l’obertura del carrer de l’Àngel cap a Astúries a través de l’antic taller Vallmitjana, l’augment de desafectats a 112 pisos i l’aixecament de tres blocs d’habitatge públic als carrers Jaén i Àngel, un dels quals comportava l’enderroc d’un edifici a Travessia de Sant Antoni 12. Aquest enderroc es compensava amb l’aixecament d’un bloc més estret d’habitatge social, amb entrada per Anna Frank, i l’ampliació de facto de la placeta.

Els veïns del bloc de Travessia Sant Antoni 12 històricament havien generat problemes de convivència però en els últims anys pocs n’hi quedaven. Ara, amb el bloc deteriorat, una promoció immobiliària ha aprofitat l’impàs de desacord que s’ha allargat des del mandat passat entre veïns i Districte sobre la desafectació del planejament més global de Rambla de Prat. La gaseta municipal ha anunciat una llicència d’obres majors a l’edifici, que se sotmetria a una “gran rehabilitació, i passaria de quatre a set habitatges, a més d’instal·lar un ascensor. Fonts municipals no han dissimulat un cert malestar per aquest moviment i admeten que l’actual planejament, encara vigent el de 1976, ho permet. De res serveixen, doncs, l’aprovació inicial del 2014 i totes les noves propostes (fins a quatre rebutjades en punts com el bloc d’habitatge públic del carrer de l’Àngel) que encara ni han passat per aprovació inicial.

L’estratègia municipal, tal com ha fet en altres espais on s’hi aixe­quen promocions que han aconse­guit escapar de la suspensió de llicències que es va decretar l’any passat per fer el nou catàleg de pa­­tri­moni i endurir els tràmits de llicència, és negociar. Diverses veus coneixedores del projecte a Travessia Sant Antoni 12 han assegurat que els promotors no tenen pressa per construir i que l’Ajuntament confia que es desencallarà la desafectació amb els veïns i hi haurà pacte amb la promotora nova.

Noves obres a Maignon, Sostres, Alegre de Dalt i Escorial. També han obtingut llicència els projectes immobiliàries de la Torreta d’Escorial (cinc habitatges arran de carrer), l’antiga fàbrica de joies de Maignon 20 (19 pisos, 22 pàrquings i 10 trasters), Alegre de Dalt 75 (10 habitatges i 10 pàrquings) i Sostres 6 (24 pisos, piscina i 27 trasters i pàrquings)

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *