Pla per salvar Can Vallmitjana amb un passatge que connecti Astúries-Àngel i deu pisos VPO

Tota l’activitat del Districte ha quedat “congelada”, segons fonts municipals, mentre no es vegi la llum al final del túnel que ha fet entrar la ciutadania en una perspectiva incerta pel coronavirus, però això no impedeix que hi hagi hagut en els últims dies moviments preparatius de grans qüestions urbanístiques que també havien entrat en una dimensió irresoluble. És el cas de la modificació del Pla General en l’àmbit de Rambla de Prat, que té com a taló d’Aquil·les l’obertura del carrer de l’Àngel fins al carrer Astúries -a l’altura del número 4, on hi va haver l’històric Taller Vallmitjana. El desacord en el pla, modificat respecte del plantejament fet ara fa dos mandats, fins i tot ha permès concedir llicències de gran reforma a la zona.

BComú i ERC, segons ha pogut saber L’Independent, estan ultimant una cinquena proposta des que el novembre de 2018 es va intentar una aprovació inicial que va ser rebutjada pels veïns amb la creació de la plataforma Protegim L’Illa. Les quatre propostes anteriors, sempre al voltant de connectar Astúries i Àngel, ubicar tres blocs d’habitatge públic als carrers Àngel i Jaén i salvar un minipulmó verd interior entre Àngel i Travessia Sant Antoni, havien estat descartades per l’afectació del plataner centenari i per la dimensió del bloc d’Àngel, però la peça de Can Vallmitjana ha anat agafant força. 

I és per aquí que va la nova proposta: un passatge-túnel salvaria la part superior de Can Vallmitjana, amb la voluntat de crear-hi un centre d’interpretació de la memòria cultural, i a Àngel s’hi aixecaria el bloc amb capacitat per a deu pisos i salvant el plataner.

La modificació del Pla Ge­ne­ral Metropolità en l’àmbit de Rambla de Prat, que desafecta un centenar d’habitatges i obre el carrer de l’Àngel -paral·lel al carrer Gran- fins a l’altura del número 4 del carrer Astúries, té una nova proposta sobre la taula, la cinquena des que en el passat mandat l’equip de govern va voler introduir més habitatge social en els canvis iniciats ara fa dos mandats. 

En la línia de les aportacions informals que ja es van fer des de la Gerència del Districte en les negociacions amb els veïns iniciades ara fa setze mesos -i en les quals es van tombar quatre propostes-, la gran novetat de la nova proposta és la preservació del Taller Vallmitjana, ubicat justament en aquest número 4 d’Astúries i on a principis del segle XIX hi va haver un punt de trobada d’artistes com Picasso, Nonell, Gargallo o Juli Vallmitjana.

La nova proposta passa per l’obertura d’un passatge que eviti l’enderroc de la part superior de l’històric taller a imatge i semblança dels passatges que a la ciutat hi ha, per exemple, a Ciutat Vella, com el passatge Sert (entre Trafalgar i Sant Pere més Alt) o a la plaça del Pes de la Palla, o de la proposta que en el passat mandat es va fer des del Districte per preservar les casetes del passatge Conradí, al Camp d’en Grassot, i que possibilitarà la construcció a línia de façana d’entrada d’un propietari privat. També al nucli antic de Sarrià hi ha solucions habituals d’aquest tipus.

El nou passatge Vallmitjana, si així s’anomenés, ara mateix està en negociació entre BComú i ERC i obert a altres partits, i pendent d’una reunió amb la plataforma Protegim L’Illa que no s’ha pogut celebrar en les dues últimes setmanes. A banda de l’obertura del passatge-túnel, la proposta, segons ha pogut saber aquest setmanari de fonts polítiques i tècniques, contemplaria la creació d’un centre d’interpretació de la memòria cultural a la planta superior salvada i al carrer de l’Àngel, tal com estava previst, s’hi ubicaria un edifici d’habitatge públic amb 10 pisos sense afectació al minipulmó verd intern. La proposta, en tot cas, està subjecta d’aprovació al que diguin els veïns i a l’acord d’una majoria política.

La plataforma Protegim L’illa, que des del novembre de 2018 ha liderat l’oposició a les primeres propostes del Districte, sobretot per l’afectació al pulmó verd interior en aquests carrers i el volum de l’habitatge públic proposat, ha enfortit en els últims mesos la reivindicació sobre el taller amb el suport d’actors com Manel Barceló, Mònica Glaenzel, Enric Majó o Àurea Márquez. S’han fet dues matinées teatralitzades, l’última de les quals el passat 7 de març.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *