Adéu a l’activista Dolors Làzaro, puntal del Club Excursionista i una de les grans dames de Gràcia

La polifacètica activista local Dolors Làzaro, puntal històric del Centre Excursionista, militant d’Esquerra, arqueològa de formació i professió, i una de les grans dames de Gràcia, va morir el passat cap de setmana a l’edat de 85 anys i va ser incinerada dilluns al Tanatori de Collserola en la més estricta intimitat a causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària.

Làzaro, veïna de la Travessera i molt vinculada sempre al Taller d’Història i a l’Associació d’Artesans, va rebre el reconeixement a tota una trajectòria el 2017 amb la Medalla d’Honor de Barcelona i el 2018 va llegir el manifest de la Diada 2018 a Gràcia. En una entrevista a L’Independent (vegeu número 674), Làzaro es reivindicava deixeble de l’historiador i arqueòleg Miquel Brasó, recordava com son pare li va fer aprendre la passió per la muntanya i com allà hi va trobar amics “durant 80 anys”. Amb la seva parella, Josep Castellà va formar un tàndem d’arqueòlegs que els va dur a inaugurar el museu local de Prats de Rei, que porta el nom de Castellà, i a fer expedicions per tot el món.

El president del Club Excursionista de Gràcia, José Lloret, ha recordat Làzaro, que va ser vicepresidenta de l’entitat i presidenta durant més de 25 anys de la secció cultural, com una dona “valenta, compromesa amb el país i, sens dubte, tot un referent per al CEG”. L’expresident del club i exregidor de Gràcia, Ricard Martínez, ha posat en relleu la figura de Làzaro com a representant d’una “generació que va haver de lluitar i que va mantenir la flama d’un activisme cultural permanent”. El Club Excursionista ha assegurat que Làzaro rebrà un homenatge de l’entitat en els propers mesos. 

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *