Les xarxes de suport de Gràcia i Vallcarca activen 1.700 veïns i s’aboquen a fer eines antivirus

Només han passat quinze dies des de l’esclat de la crisi sanitària, la suspensió de les primeres convocatòries locals -la primera ajornada va ser el consell de barri de Vallcarca del 12 de març- i l’activació veïnal sobretot a través de les xarxes de suport mutu de Gràcia i de Vallcarca. Més de 1.700 persones s’han registrat principalment als comptes de Telegram de les dues xarxes però també als subgrups que s’han generat a l’entorn de les places a través del Whatsapp i als microgrups organitzats per escales de veïns. Hi ha telèfons disponibles, comerços mobilitzats, locals oberts com La Barraqueta (Tordera 28) i una nova campanya de confecció urgent de material sanitari. La xarxa està funcionant. 

“Ha vingut gent derivada de súpers o d’Amics de la Gent Gran o veïns també que ens contacten directament, com el cas d’una persona amb dificultats immunològiques que necessitava algú que li tragués a passejar el gos”, apunta Miquel Ruano, portaveu de la xarxa de Gràcia. “Al grup de cures, per exemple, hi ha 66 persones, amb vuit casos oberts i 15 persones ateses a Vallcarca o sis casos oberts i deu persones ateses al Coll”, explica Albert Peña, portaveu de la xarxa als barris del nord. L’última acció es concentra a Gràcia amb la confecció de mascaretes que es poden lliurar a La Barraqueta totes les tardes de dilluns a divendres de 17 a 19 hores.

L’administració municipal també comença a reaccionar a nivell local amb l’obertura no oficial de l’Ateneu de Fabricació del carrer Perill, on a porta tancada es treballa en la producció de mascaretes i bates. També el Districte assumirà en els propers dies la gestió de l’hospital de campanya ubicat al Centre Esportiu Municipal del Guinardó, a sobre de l’Hospital de Sant Pau. L’Hospital de l’Esperança entra en fase crítica: ja té tres plantes per a infectats.

Les xarxes de suport de Grà­cia i de Vallcarca s’han posat al capdavant de la dinamització veïnal per superar la crisi sanitària del coronavirus agrupant ja en aquests moments més de 1.700 seguidors en les diferents xarxes presencials o telemàtiques desplegades des del passat 12 de març, quan es van suspendre els primers actes locals i van començar a tancar tant institucions com el Districte com entitats d’assistència social com Yaya Luisa o el Centre Heura.

La xarxa de Gràcia, amb seu central oberta cada tarda a La Barra­queta (Tordera 28, 17-19h), compta amb un miler de llarg de veïns a Telegram i a Twitter que s’han organitzat també per grups de whatsapp al voltant de les places (Trilla, Joanic, Grassot, Rovira, Nord, Sant Lluís, Diamant, Vila, Raspall-Lennon i Sèneca-Minerva) i per escales de veïns. La xarxa de Vallcarca són mig miler de veïns, amb seu no oberta regularment a La Fusteria (plaça del metro), web pròpia, vuit telèfons de referència penjats en cartells a peu de carrer i àmbit d’actuació els barris del nord.

Fent un primer balanç d’actuació, el portaveu de la xarxa de suport de Gràcia, Miquel Ruano, ha explicat que s’ha acomplert el primer objectiu: que la gent amb més dificultats o més aïllada socialment no es quedés sense atenció ni productes de primera necessitat. “Ha vingut gent derivada de súpers o d’Amics de la Gent Gran o veïns també que ens contacten directament, com el cas d’una persona amb dificultats immunològiques que necessitava algú que li tragués a passejar el gos o dues persones sense llar de plaça de la Vila a qui els portem menjar dos cops al dia”, explica Ruano seguint la casuística que ha hagut d’atendre la xarxa de Gràcia aquests dies. 

La línia d’assessorament laboral de la xarxa de Gràcia també ha rebut consultes continuades (44 la primera setmana i “cinc o sis per dia”) i com a exemple d’efectivitat aquest dijous es va poder subministrar en una hora un oxipolsímetre. Ara les feines principals se centren en la producció des de casa de mascaretes, que s’han redistribuït a espais com el CAP Vila de Gràcia, el Refugi Residència d’Obreres o la Fundació Arrels. “Som 50 persones, unes 15 cosidores; estem prioritzant hospitals; ja hem lliurat 150 mascaretes, i també fem bates i gorres”, diu Marta Albertí.

Per la seva banda, el portaveu de la xarxa de suport de Vallcarca, Albert Peña, també fa un balanç positiu dels primers quinze dies de la plataforma d’assistència social amb un nucli dur de 200 veïns i una dinamització que pivota principalment ara en les cures de persones vulnerables. “Al grup de cures, per exemple, hi ha 66 persones, amb vuit casos oberts i 15 persones ateses a Vallcarca o sis casos oberts i deu persones ateses al Coll”, explica Peña. A Vallcarca, la Salut, el Coll i els Penitents estan funcionant les assemblees virtuals, l’atenció per telèfon o al mail somvallcarca@gmail.com i la implicació de farmàcies i herboristeries.

,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *