El missatge del poble gitano

per Ricard Valentí

El dia 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano, un dia que el nostre col·lectiu celebra arreu del món per reivindicar la història i cultura gitanes i denunciar que, encara en molts llocs, pateix discriminació i racisme. Per això, cada any per aquestes dates l’Associació Joves Gitanos de Gràcia organitzem, juntament amb el Consell Municipal del Poble Gitano de l’Ajuntament de Barcelona, diferents actes per donar visibilitat al poble gitano i fer un reconeixement a les seves aportacions al llarg de la història. L’any passat, a més dels punts d’informació a diferents llocs del districte, vam organitzar una festa central a la plaça del Poble Romaní amb un acolliment excel·lent, una trobada que enguany teníem també previst fer el primer dissabte d’abril però no serà possible. La situació en què ens trobem ara és totalment diferent.

L’obligació i la responsabilitat de quedar-se a casa ha fet que tots els actes previstos amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano a Gràcia hagin quedat anul·lats, com tota l’activitat cultural i social arreu del país, tant els punts d’informació que s’instal·laven a l’Abaceria i a la plaça de la Vila com també el viatge que teníem programat a Polònia. Un grup d’una desena de persones de diferents generacions del barri havíem de fer una visita la passada setmana al camp de concentració d’Auschwitz. Alguns de nosaltres ja fa anys que tornem al lloc on l’Alemanya nazi va dur a terme l’extermini de totes les persones gitanes que hi havien allà preses el 2 d’agost de 1944. Com hem dit en d’altres ocasions, tenim l’obligació de no oblidar el nostre passat, la nostra història, els hi devem a les generacions futures. Però la crisi sanitària que vivim aquests dies ha canviat radicalment els nostres plans del dia a dia i totes les previsions. Així que, tot i haver cancel·lat aquests actes no ens hem aturat i seguim fent feina. I des de casa, per suposat.

Per responsabilitat, per solidaritat, per consciència, nosaltres també ens hem afegit a la campanya Queda’t a casa. I ho hem fet amb un vídeo que s’ha difós a les xarxes socials on hem comptat amb la col·laboració de nombroses entitats de tota Catalunya, representants del col·lectiu gitano i molts artistes i músics de Gràcia i d’altres llocs, que han posat veu i acords de guitarra per difondre un missatge clar. Això sí, a ritme de rumba catalana.  

A més, a l’inici del confinament ens vam coordinar amb l’Ajuntament de Barcelona per incloure dins de les iniciatives Gràcia des de casa la nostra oferta d’ajudar tothom que ho necessiti, en especial la gent gran del barri, que no poden baixar al carrer ni fer la compra, per això hi anem nosaltres a buscar els aliments o les medicines que necessitin; estem localitzables a través del telèfon de l’entitat, Associació Joves Gitanos de Gràcia, i de les xarxes socials.

Per una altra banda, els nostres amics del Rebost Solidari ens han ajudat fent una donació d’aliments que hem repartit aquesta setmana a les famílies més necessitades del barri. Són dies crítics i molt complicats, encara més per les persones més vulnerables. Toca, doncs, fer més treball comunitari que mai.

, ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *